U trendu

Pentagon: Vojska SAD spremna da asistira u eventulnoj evakuaciji američke ambasade u Sudanu

Prvi čovek Pentagona Lojd Ostin (Lloyd Austin) rekao je danas da je američka vojska rasporedila snage i da razmatra opcije asistiranja u potencijalnoj evakuaciji osoblja ambasade SAD u Sudanu, u kojem je bezbednosna situacija pogoršana u borbama snaga dva zaraćena generala.

Cilj je da se „obezbedi da možemo imati što više opcija, ako budemo pozvani da nešto uradimo. A još nismo pozvani da bilo šta radimo“, rekao je Ostin na konferenciji za novinare u američkoj vazduhopolovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Ostin i načelnik američkog generalštaba Mark Majli (Mark Miley) sastali su se u bazi u Ramštajnu sa ministrima odbrana drugih zemalja da razmotre dodatnu podršku Ukrajini.

Prema rečima jednog američkog zvaničnika, manji broj američkih vojnika počeo je da pristiže u Džibuti, zemlju na Rogu Afrike, gde SAD preraspodeljuju snage i opremu radi asistiranja u eventuanoj evakuaciji svog osoblja iz ambasade u Sudanu.

Taj zvaničnik je rekao da su ovi vojnici namenjeni upravo za ovaj zadatak.

Američke trupe se premeštaju u bazu Lemonijer u Džibutiju, a planiranje evakuacije je počelo najranije u ponedeljak, nakon što je konvoj američke ambasade napadnut u Kartumu, glavnom gradu Sudana.

Mark Majli je razgovarao u Ramštajnu o situaciji u Sudanu sa bezbednsnim zvaničnicima Nemačke, Italije i Kanade, a jedna od tema bila je izbegavanje preklapanja eventualnih akcija evakuacije, rekao je anonimni američki zvaničnik.

Borbe trupa redovne sudanske vojske koje vodi jedan general i paravojnih snaga koje vodi drugi general sve su gore. Vojska je otpisala svaku mogućnost pregovora i isključivo traži predaju druge strane.

Više od 400 ljudi je poginulo u Sudanu u poslednjih nedelju dana otkako je izbio sukob dva nekadašnja saveznika koja su 2021. godine izvela puč u ovoj zemlji.

Stejt department je saopštio danas da je u sukobima poginuo jedan američki državljanin, ali nije imao nikakve detalje o tome.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.