U trendu

Peru: Kastiljo preuzeo vođstvo nad Fudžimorijevom

LIMA – Socijalistički kandidat Pedro Kastiljo preuzeo je vođstvo nad desničarskom rivalkom Keiko Fudžimori na predsedničkim izborima u Peruu, prilivom glasova iz ruralnih sredina.

Na osnovu 94 odsto prebrojanih glasova, Kastiljo ima 50,1 odsto glasova, a Fudžimorijeva 49,9 procenata.

Kastiljo, sin poljoprivrednika, obavezao se da će izmeniti peruanski Ustav i zakone o rudarstvu, zbog čega su lokalna tržišta bakra naglo pala danas, kako su se pojavili rezultati.

Glasanje je pokazalo oštru razliku između prestonice Lime i ruraralnih sredina, koje su podržale Kastilja.

Lucia Damert, peruanski akademik koja živi u Čileu, predvidela je da će naredni dani biti nestabilni, da bi moglo da se zahteva ponovno brojanje glasova i organizovanje protesta na ulicama pristalica gubitničke strane.

Kako su se pojavljivali rezultati u nedelju uveče kada je gubio, 51-godišnji Kastiljo je poručio pristalicama da „brane svaki glas“, mada je kasnije pozvao na smirenost.

I Fudžimori (46), ćerka bivšeg predsednika Alberta Fudžimorija, koji se nalazi u zatvoru zbog kršenja ljudskih prava i korupcije, apelovala je na obazrivost, smirenost i mir.

U prvom krugu izbora u aprilu, među čak 18 kandidata, Kastiljo, sindikalni lider i učitelj, osvojio je 18,6 odsto glasova, a na drugom mestu je bila Fudžimori, koja je dobila 14,5 odsto.

Fudžimori se treći put kandidovala za predsednika zemlje, a tokom kampanje je obećala vakcine za sve stanovnike i najavila strategiju poboljšanja zdravstvene situacije zbog kovida-19, koji je u Peruu usmrtio 180.000 ljudi, a osiromašio milione.

Kastiljo je do nedavno bio seoski učitelj na Andima, a kao sin nepismenih roditelja, Kastiljo je ušao u politiku kao lider štrajka učitelja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.