U trendu

Peru: Predsednik Kastiljo pod istragom drzavnog tuzioca

LIMA – Kancelarija državnog tužioca Perua Pabla Sančeza saopštila je da uključuje predsednika Pedra Kastilja u istragu o navodnim kriminalnim delima u peruanskom ministarstvu, uključujući trgovinu uticajem i „organizovani kriminal“.

Ministarstvo za javnost Perua je na Tviteru saopštilo da je Sančez odlučio da vodi istragu o predsedniku Kastilju posle „ozbiljnih optužbi“ iznetih u istrazi protiv bivšeg ministra saobraćaja i komunikacija Huana Silve i šest poslanika opozicione stranke, prenosi Rojters.

Tužilaštvo je počelo da radi na slučaju pre više od tri nedelje kako bi utvrdilo da li je u Ministarstvu saobraćaja i komunikacija postojala „kriminalna mreža“ za dodelu javnih ugovora.

Prema izjavama Silvinih saradnika i poslovne žene povezane sa vladom, predsednik Kastiljo bi morao znati za takvu mrežu.

Do istrage protiv Kastilja dolazi u trenutku kada se levičarski predsednik suočava sa drugim istragama o navodnoj korupciji.

„Predsedniku će biti zagarantovano puno ostvarivanje prava na odbranu i poštovanje člana 117 Političkog ustava“, navelo je Ministarstvo za javnost na Tviteru, prenosi Rojters.

Predsednici u Peruu imaju imunitet i ne mogu biti optuženi od strane sudova tokom petogodišnjeg mandata, ali mogu biti pod istragom.

Druge istrage protiv Kastilja, uključujući navodne neregularne kupovine u državnoj naftnoj kompaniji i uticaj na vojna unapređenja, suspendovane su do kraja njegovog mandata 2026. godine.

Kastiljo je odbacio prethodne optužbe protiv njega, za koje tvrdi da su pokušaji protivnika da ga uklone sa vlasti.

Krajem marta ove godine peruanski Kongres je glasao protiv opoziva predsednika Kastilja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.