U trendu

Peruanski oficir čeka odluku Španije o izručenju

MADRID – Španski sud razmatra zahtev za Perua za ekstradiciju bivšeg vojnog oficira optuženog za zločine protiv čovečnosti počinjene tokom sukoba protiv maoističkih gerilaca osamdesetih godina.

Augusto Gabilondo, bivši poručnik u peruanskoj vojsci, priveden je prošlog petka u Španiji, a ubrzo potom pušten je na uslovnu slobodu. Njemu je oduzet pasoš i zabranjeno mu je da napušta zemlju, a sudu mora da se javlja svake dve nedelje, prenosi Rojters.

Gabilondo je bio komandant vojne baze osamdesetih u centralnim Andima, u vreme kada su peruanske oružane snage bile upletene u nemilosrdan rat sa pobunjenicima pokreta Sjajni put, maoističke gerilske organizacije koja se borila da sruši vladu, navodi se u dokumentu peruanske Komisije za istinu i pomirenje.

Ovaj bivši oficir je krajem prošle godine u Peruu osuđen na 15 godina zatvora zbog nestanka jednog muškarca i trebalo je da se suoči sa optužbama za sličan slučaj kada je, međutim, i sam nestao, navodi se u dokumentaciji peruanske organizacije za ljudska prava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.