U trendu

Peskov: Današnji samit neće biti lak ali će doneti napredak

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je danas da razgovori Vladimira Putina sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom „neće biti laki“, ali će verovatno doneti bar neki napredak.

Peskov je, nekoliko sati pre samita Rusije i SAD koji se održava u Ženevi, rekao da su teme koje će se naći na dnevnom redu „uglavnom problematične“.

On je naveo da ima puno pitanja koja su dugo zanemarivana a o kojima treba raspravljati.

„Zbog toga predsednik Putin dolazi sa stavom da iskreno i konstruktivno postavi pitanja i pokuša da pronadje rešenja“, rekao je Peskov.

On je ocenio da današnji dan neće biti istorijski i da ne treba očekivati velika dostignuća jer su rusko-američki odnosi na najnižoj tački.

„Medjutim, činjenica da su se dva predsednika dogovorila da se sastanu i konačno počnu otvoreno da razgovaraju o problemima već je dostignuće. Možemo reći da samit još nije počeo, a već ima pozitivan rezultat, ali ne treba očekivati otkrića“, rekao je Peskov.

Peskov je dodao da bilateralna pitanja o kojima Rusija želi da razgovara uključuju stratešku stabilnost, kontrolu naoružanja, saradnju u regionalnim sukobima, saradnju u borbi protiv pandemije i klimatskim promenama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.