U trendu

Peskov: Evropa na vest o Rajaneru reagovala emotivno

MOSKVA – Prenagljeni zaključci evropskih zemalja o incidentu sa avionom kompanije „Rajaner“ zasnovani su isključivo na emocijama, a ne na pokušajima da se razjasne okolnosti, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
Sa stanovišta Moskve, situacija zahteva promišljenu i konstruktivnu istragu, rekao je Peskov.

On je dodao da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko podrobno informisao ruskog predsednika Vladimira Putina o tome šta se desilo sa avionom, prenosi Sputnjik.

„Što se tiče primedbe predsednika (Putina) za ‘emocionalni ispad’ – da, zaista, sa našeg gledišta situacija zahteva promišljeno i konstruktivno ispitivanje, bez ishitrenih zaključaka“, konstatovao je Peskov.

Prema njegovim rečima, „kaskada ishitrenih zaključaka koju su donele evropske zemlje i Brisel, pre sugeriše da se ovaj pristup ne zasniva na pokušaju da se zaista razjasne okolnosti, već isključivo na emocijama“.

Na sastanku predsednika Rusije i Belorusije na inicijativu Vladimira Putina pokrenuta je i tema državljanke Rusije Sofije Sapege koja je privedena u Minsku, dodao je Peskov, navodeći da ona „ima boravišnu dozvolu u Belorusiji“.

On je dodao da je „predsednik Rusije naglasio da sve mora da se odvija u zakonskim okvirima“.

Peskov je rekao da je Putin naložio ruskom Ministarstvu spoljnih poslova da na najpažljiviji način prati slučaj ruske državljanke.

Portparol Kremlja, međutim, nije želeo da novinarima otkrije sadržaj fascikle sa dokumentima o incidentu sa avionom „Rajanera“ koje je Lukašenko doneo na sastanak sa Putinom u Sočiju.

Ministarstvima saobraćaja Rusije i Belorusije naloženo je da organizuju saradnju, uzimajući u obzir period odmora i potrebu povratka Belorusa iz Evrope, naveo je Peskov.

„Uzimajući u obzir odluku evropskih vlasti, mnoge aviokompanije koje su prestale da lete kroz vazdušni prostor (Belorusije), uzimajući u obzir činjenicu da ‘Belavia’ više nije rado viđen gost u evropskim gradovima, ministarstvima saobraćaja dveju država – Rusije i Belorusije – dato je naređenje da organizuju aspekte vazdušnog saobraćaja, između ostalog, uzimajući u obzir predstojeći period odmora i veliki broj beloruskih građana koji žele da dođu na crnomorsko primorje Rusije i tako dalje“, objasnio je Peskov novinarima.

Peskov je takođe zaključio da je sastanak dvojice lildera bio konstruktivan i sadržajan.

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacija o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne dojave o bombi.

Beloruski borci za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i „organizovanje masovnih nereda“.

Preti mu kazna do 15 godina zatvora. Zajedno sa Protasevičem, u Minsku je privedena i državljanka Rusije Sofija Sapega, podseća Sputnjik.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.