U trendu

Peskov: Ne zna se još da li će Putin ići u Tursku

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da još nije doneta odluka o tome da li će predsednik Rusije krajem aprila doći u posetu Turskoj, na otvaranje prve nuklearne elektrane u toj zemlji, koju je gradila ruska kompanija Rosatom.

„Zasad nema konkretne odluke, ali ruska strana biće adekvatno predstavljena“, rekao je Peskov, prenosi RIA Novosti.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je ranije da bi njegov ruski kolega Vladimir Putin mogao da poseti Tursku krajem aprila povodom otvaranja nuklearne centrale Akuju.

„Predsednik Putin mogao bi doći 27. aprila u Tursku povodom ceremonije početka rada nuklearke. Možda ćemo zajedno učestvovati u njoj u onlajn formatu“, kazao je Erdogan lokalnoj TV stanici Haber.

Erdogan je precizirao da bi Putin trebalo da prisustvuje svečanosti punjenja goriva u prvoj turskoj nuklearnoj elektrani.

Prvi reaktor nuklearke Akuju trebalo bi da počne da radi kasnije ove godine, dok bi cela elektrana trebalo da bude uključena do 2025. godine.

Erdogan i Putin su nedavno razgovarali telefonom o saradnji između Turske i Rusije na strateškim energetskim projektima, uključujući centalu Akuju i snabdevanje prirodnim gasom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.