U trendu

Peskov: Putin i Bajden jos uvek ne planiraju razgovor

MOSKVA – Predsednici Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Vladimir Putin i DŽozef Bajden još uvek ne planiraju da ponovo razgovaraju, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Trenutno nema dogovora po ovom pitanju“, rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li ruski i američki lideri planiraju da razgovaraju nakon pregovora u Ženevi, prenosi ruska agencija TAS S.

Peskov je dodao da su „u toku njihovog prethodnog telefonskog razgovora, koji je održan uoči novogodišnje noći, oba predsednika potvrdila spremnost za još jednu rundu telefonskih razgovora ukoliko budu bili neophodni.“

U Ženevi su ranije danas počeli rusko-američki pregovori o garancijama za bezbednost.

Pregovori se održavaju u zatvorenom formatu, u stalnoj misiji SAD pri Kancelariji UN u Ženevi, prenele su agencije.

„Kada se završe pregovori u Ženevi videćemo gde smo i kakav je naš stav, tada će biti jasno kako dalje proceniti situaciju“, ocenio je Peskov.

Rusku delegaciju predvode zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, a američku prvi zamenik državnog sekretara Vendi Šerman.

Sinoć su održani preliminarni razgovori u formi radne večere, a Rjabkov je rekao da je razgovor bio složen, ali delotvoran.

Očekuje se da će glavna tema biti nacrt sporazuma koji je Rusija dostavila SAD i njihovim saveznicima sredinom decembra, a koji uključuje neširenje NATO dalje na istok.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.