U trendu

Peskov: Razgovorom s Turskom do rešenja za razlike oko Sirije

MOSKVA – Dubina odnosa između Rusije i Turske daje mogućnost tim zemljama da pregovorima reše postojeće razlike oko Sirije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Naši stavovi sa Turskom po pitanju Sirije se razlikuju, ali nivo naših odnosa i političke mudrosti omogućava nam da se ne konfrontiramo zbog takvih nesuglasica, već da ih rešimo intenzivnim, makar i dugim pregovorima, ali ipak pregovorima“, rekao je on gostujući u emisiji „Moskva, Kremlj, Putin“, prenosi TAS S.

Peskov je poručio da je visok nivo međusobnog razumevanja i uzajmanog poštovanja dobra polazna osnova za razgovor čak i u teškim situacijama.

Turska je 20. novembra pokrenula vazdušne napade na položaje pripadnika kurdske milicije IPG i pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK)
na severu Sirije, a nakon terorističkog napada 13. novembra u centru Istanbula, u kojem je ubijeno šest, a ranjeno više desetina ljudi a za koji je Ankara okrivila kurdske ekstremiste.

Osim vazdušne operacije, predsednik Turske je najavio i kopnenu operaciju u doglednom periodu.

Ranije ove nedelje Rusija je zatražila od Turske da se uzdrži od sveobuhvatne kopnene ofanzive u Siriji, jer bi takve akcije mogle da izazovu eskalaciju nasilja, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar