U trendu

Peskov: Razgovorom s Turskom do rešenja za razlike oko Sirije

MOSKVA – Dubina odnosa između Rusije i Turske daje mogućnost tim zemljama da pregovorima reÅ¡e postojeće razlike oko Sirije, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„NaÅ¡i stavovi sa Turskom po pitanju Sirije se razlikuju, ali nivo naÅ¡ih odnosa i političke mudrosti omogućava nam da se ne konfrontiramo zbog takvih nesuglasica, već da ih reÅ¡imo intenzivnim, makar i dugim pregovorima, ali ipak pregovorima“, rekao je on gostujući u emisiji „Moskva, Kremlj, Putin“, prenosi TAS S.

Peskov je poručio da je visok nivo međusobnog razumevanja i uzajmanog poštovanja dobra polazna osnova za razgovor čak i u teškim situacijama.

Turska je 20. novembra pokrenula vazdušne napade na poloşaje pripadnika kurdske milicije IPG i pripadnika Radničke partije Kurdistana (PKK)
na severu Sirije, a nakon terorističkog napada 13. novembra u centru Istanbula, u kojem je ubijeno šest, a ranjeno više desetina ljudi a za koji je Ankara okrivila kurdske ekstremiste.

Osim vazdušne operacije, predsednik Turske je najavio i kopnenu operaciju u doglednom periodu.

Ranije ove nedelje Rusija je zatraÅŸila od Turske da se uzdrÅŸi od sveobuhvatne kopnene ofanzive u Siriji, jer bi takve akcije mogle da izazovu eskalaciju nasilja, preneo je Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar