U trendu

Peskov: RUS proizvođači pokušavaju da ispune ugovore

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruski proizvođači đubriva pokušavaju da ispune ugovore uprkos sankcijama Zapada protiv njih i istakao da su ukrajinske luke minirane, što predstavlja opasnost za plovidbu.

Peskov je odgovarao na pitanje o predlogu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša da Rusija i druge države ne sprečavaju izvoz pšenice iz ukrajinskih luka u zamenu za mere koje bi olakšale izvoz kalijumovih đubriva iz Rusije i Belorusije, prenosi Rojters.

„Poenta je da su ukrajinske luke minirane i izuzetno su opasne za plovidbu. Tamo je neophodna operacija deminiranja, to je veoma teška operacija. U ovom trenutku opasnost za plovidbu u tim oblastima je veoma, veoma velika“, poručio je portparol Kremlja, a prenosi ruska agencija TAS S.

On je poručio da su ruski dobavljači zainteresovani za ispunjavanje međunarodnih ugovora, ali da su, kako je rekao, uvedene sankcije koje „kao bumering udaraju širom sveta“.

Gutereš je tokom nedavne posete Moskvi rekao da 36 zemalja računa na Rusiju i Ukrajinu za više od polovine svog uvoza pšenice, uključujući neke od najsiromašnijih i najugroženijih država u svetu.

„Zaista, o tome se razgovaralo tokom nedavnog sastanka između ruskog predsednika Vladimira Putina i generalnog sekretara Antonija Gutereša u Moskvi, i pomenuto je da direktne i indirektne restriktivne mere uvedene protiv ruskih dobavljača đubriva mogu izazvati veliku opasnost po globalnu bezbednost hrane“, kazao je Peskov.

Takođe, kako je objasnio, u trenutnoj situaciji, sankcije koje su uvele SAD i druge zemlje moraju biti povučene.

„To su ograničenja koja nas sprečavaju da idemo napred“, zaključio je portparol Kremlja.

Rusija i Ukrajina zajedno drže skoro trećinu globalnih zaliha pšenice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.