U trendu

Peskov: Rusija odbacuje ograničenje cene od 60 dolara za barel svoje naftu

KIJEV – Moskva neće prihvatiti ograničenje Zapada od 60 dolara za barel ruske nafte, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, uz pretnju da će Rusija prestati da isporučuje naftu državama koje su odobrile ovu meru.

Australija, V. Britanija, Kanada, Japan, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su među 27 zemalja koje su ograničile cenu na 60 dolara za barel ruske nafte, prenosi AP.

Ograničenje bi trebalo da stupi na snagu u ponedeljak, zajedno sa embargom EU na rusku naftu koja se isporučuje morskim rutama.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija mora da analizira ovu situaciju pre nego što donese odluku o konkretnom odgovoru, ali je potvrdio da Moskva neće prihvatiti gornju granicu cene za rusku naftu, preneo je ranije TAS S.

Stalni predstavnik Rusije u Beču, Mihail Uljanov, upozorio je da će evropske zemlje koje su prihvatile ovo ograničenje zažaliti zbog svoje odluke.

„Od ove godine Evropa će živeti bez ruske nafte. Moskva je već jasno stavila do znanja da neće isporučivati naftu onim zemljama koje podržavaju anti-tržišno ograničenje cena. Veoma brzo će EU optužiti Rusiju da koristi i naftu kao oružje“, napisao je Uljanov na Tviteru.

U međuvremenu, kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog pozvala je danas na uvođenje još niže granične cene za rusku naftu uz ocenu da iznos koju su usvojile EU i Grupa sedam vodećih ekonomija (G7) nije dovojno nizak.

„Bilo bi neophodno da se cena spusti na 30 dolara kako bi se brže uništila privreda neprijatelja“, napisao je na Telegramu Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog.

Prema sporazumima koji je juče usvojen, osiguravajuća društva i druge firme koje su uključene u transport i isporuke nafte mogu da rade sa ruskom naftom samo ako je cena u okviru ili ispod određenog limita.

Ruska ambasada u Vašingtonu poručila je da će ruska nafta „i dalje biti tražena“ i kritikovala ograničenje cena kao „preoblikovanje osnovnih principa funkcionisanja slobodnog tržišta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar