U trendu

Peskov: Sajber rat protiv Rusije teoretski moguć

MOSKVA – Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas, da navodi „Njujork tajmsa“ da su SAD ubacile potencijalno štetne viruse u rusku elektromrežu, pokazuju da je sajber rat u teoriji moguć.

Američki list je u subotu objavio tekst, pozivajući se na neimenovane aktuelne i bivše zvaničnike američke vlade, o ubacivanju američkog kompjuterskog koda unutar ruske mreže i drugih meta.

Upitan da prokomentariše te navode, Peskov je rekao da ta informacija nesumnjivo pokazuje hipotetičku mogućnost za sajber rat i vojne sajber akcije protiv Rusije, prenosi Rojters.

Peskov je dodao da su neimenovani strateški delovi ruske ekonomije pretrpeli sajber napade spolja mnogo puta ranije i da ruske vlasti konstantno ulažu napore da ekonomiju i njene „osetljive“ delove održe bezbednom.

U međuvremenu je i američki predsednik Donald Tramp tekst „Njujork tajmsa“ okarakterisao kao „veleizdaju“.

„Ovo je virtuelni čin veleizdaje koju je počinio jedan nekada veliki list kojem je stalo da objavi veliku priču, bilo kakvu priču, pa i ako je ona loša za našu zemlju“, napisao je on na Tviteru.

Zatim je dodao i da su mediji korumpirani i da ne razmišljaju o posledicama zbog čega su „prave kukavice“ i „neprijatelji naroda“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.