U trendu

Peskov: Ulazak Finske i Svedske ne jaca bezbednost Evrope

MOSKVA – Kremlj je zabrinut zbog odluke Finske i Švedske da uđu u NATO i ne misli da će njihov ulazak ojačati bezbednosnu arhitekturu u Evropi, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Već smo rekli da je za nas, naravno, primarno ovo pitanje koje najpažljivije pratimo. Ima razloga za veoma duboku analizu mogućih posledica. Ne mislimo da će… ulazak Finske i Švedske u NATO ojačati i unaprediti bezbednosnu arhitekturu na našem kontinentu“, kazao je Peskov novinarima, prenela je agencija RIA Novosti.

Govoreći o dešavanjima u Ukrajini, on je skrenuo pažnju na činjenicu da Rusija nema teritorijalne sporove ni sa Finskom ni sa Švedskom, dok bi Ukrajina potencijalno mogla da postane članica NATO, a onda bi Rusija imala teritorijalni spor sa državom koja je deo Alijanse, što donosi ogromne rizike za ceo kontinent.

Peskov je naglasio da je pitanje pristupanja Švedske i Finske NATO ozbiljno i izaziva zabrinutost Rusije, koja će veoma pažljivo pratiti kakve će biti posledice pristupanja Finske i Švedske NATO u smislu bezbednosti Rusije.

„Pažljivo ćemo pratiti šta će se dešavati, pažljivo pratimo izjave. Bilo je izjava švedske strane da ta zemlja neće imati nijednu stranu vojnu bazu ili sistem naoružanja na svojoj teritoriji čak i ako bude članica Alijanse“, dodao je Peskov.

On je napomenuo da Kremlj pažljivo prati i analizira situaciju u vezi sa izgledima za osiguranje bezbednosti Rusije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar