U trendu

Peskov uveren da Kina neće promeniti poziciju pod spoljnim pritiskom

MOSKVA – Kina neće promeniti svoju poziciju o konfliktu u Ukrajini pod spoljnim pritiskom, izjavio je danas portparol Kremlja, Dmitri Peskov.

Na pitanje novinara da li bi francuski predsednik Emanuel Makron tokom aktuelne posete Pekingu mogao da utiče na poziciju Kine o konfliktu u Ukrajini, Peskov je odgovorio da je „Kina veoma ozbiljna i velika sila koja ima svoju suverenu poziciju“, prenela je agencija TAŠ.

„To je veoma ozbiljna pozicija koja se formira na ozbiljan način. Kina nije zemlja koja menja svoju poziciju pod stranim uticajem“, dodao je portparol Kremlja.

Kako je navedeno iz Kremlja, Rusija je pratila „važne razgovore“ kineskog predsednika Si Đinpinga, francuskog lidera Emanuela Makrona i šefice Komisije EU Ursule fon der Lajen koji borave u poseti Pekingu, preneo je Rojters.

Kina je predložila vlastiti „mirovni plan“ za Ukrajinu, ali Kijev i neki zapadni lideri ostaju skeptični u vezi sa bliskim odnosima predsednika Sija i ruskog lidera Vladimira Putina, navodi britanska agencija.

Posle razgovora u Pekingu, kako su izneli Fon der Lajen i Makron, Si je izrazio spremnost da direktno razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, dok je Makron pozvao Kinu da „urazumi Rusiju“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.