U trendu

Peskov: Zelimo sadrzajnije i brze odgovore ukrajinske strane

MOSKVA – Kremlj je danas saopštio da im je želja da tekući pregovori između Rusije i Ukrajine budu „aktivniji i sadržajniji,“ s obzirom na to da se borbe između ruskih i ukrajinskih snaga nastavljaju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da je pregovaračka pozicija Rusije u pregovorima sa Ukrajinom definisana u usmenoj i pisanoj formi, da je Kijev dobio relevantne dokumente, kao i da nema planova za njihovo objavljivanje, prenosi agencija TAS S.

Kako je rekao Peskov, Ukrajina je sasvim svesna zahteva Rusije.

„To je sve što mogu da kažem. Oni su razjašnjeni usmeno i jasno definisani u pisanoj formi. Neophodni nacrti dokumenata su prosleđeni Ukrajincima pre mnogo dana“, rekao je on.

Dodao je da je Ukrajina odgovorila na neke od tih dokumenata.

„Međutim, svakako bismo želeli da svaki put dobijemo sadržajniji i brži odgovor“, naglasio je Peskov.

Peskov nije želeo da saopšti datum sledeće runde pregovora dve zemlje.

„Proces je u toku, ali svakako bismo želeli da vidimo intenzivnije i sadržajnije razgovore“, istakao je portparol Kremlja.

Takođe je rekao da se ruski predsednik Vladimir Putin neće obraćati parlamentima stranih zemalja u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Govoreći o mogućim merama zaštite ruskih državljanja u inostranstvu usled rastuće rusofobije, ocenio je da međunarodno pravo praktično ne funkcioniše, kao i da ima malo izgleda da se odbrane interesi Rusa u inostranstvu.

„Histerija nadam se neće dalje eskalirati, ali ko zna. Histerija je takva da svakako ne dozvoljava Evropljanima da donose bilo kakve uravnotežene odluke“, poručio je Peskov.

Portparol Kremlja rekao je da nema najnovije podatke o gubicima Rusije tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

„Mi nemamo takve informacije i nemamo pravo da ih iznosimo u javnost za vreme vojne operacije. To je u nadležnosti ministarstva odbrane“, naglasio je on.

Peskov nije želeo da komentariše izveštaje o gubicima Rusije u Ukrajini, koje je u ponedeljak objavila Komsomolskaja pravda, a koji se razlikuju od podataka ruskog ministarstva odbrane.

„Ne, ne mogu to da komentarišem, bolje je da pitate Komsomolskaju pravdu,“ kazao je on.

Govoreći o podršci ruskih građana vojnoj operaciji u Ukrajini, Peskov je naglasio da nema mnogo ruskih građana koji je ne podržavaju.

„Nema mnogo takvih građana, velika većina naših građana, kako pokazuju i statistike i ankete, preko 75 odsto njih, podržava operaciju, podržava akcije predsednika Rusije,“ poručio je portparol Kremlja.

Dodao je da je u toku intenzivno objašnjenje ciljeva ove operacije, kao i da se nadaju da će oni koji se trenutno ne slažu razumeti šta se dešava.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.