U trendu

Pet indijskih vojnika ubijeno u Kašmiru

ŠRINAGAR – Pet indijskih vojnika poginulo je danas u žestokoj borbi sa naoružnim pobunjenicima u indijskom delu Kašmira, saopštili su zvaničnici.

Nasilje u tom regionu, kako navodi AP, povećalo se poslednjih nedelja.

Policija i vojnici ogradili su šumovito područje južno od grada Surankota, nakon izveštaja da su tamo prisutni militanti, rekao je potpukovnik i portparol indijske vojske Devender Anand.

Kad su indijske trupe pokrenule operaciju pretrage, militanti su otvorili snažnu vatru koja je ranila jednog oficira vojske, koji je bio u kritičnom stanju i četiri vojnika, rekao je Anand.

Anand dodaje da su vojnici bili hitno prebačeni u najbližu medicinsku ustanovu, ali da su tamo preminuli.

U to područje poslate su pojačane trupe vojnika i policije, kako navodi Anand i dodaje da borbe i dalje traju.

AP navodi da se nijedna pobunjenička grupa još nije oglasila.

Indija i Pakistan su, po sticanju nezavisnosti, ratom podelili teritoriju Kašmira, iako obe strane i dalje ističu pravo na ceo Kašmir, čije stanovništvo je većinski muslimansko.

Većina tamošnjeg stanovništva danas podržava pobunjenički cilj ujedinjenja Kašmira, bilo pod pakistanskom vlašću, bilo kao nezavisne države.

Desetine hiljada civila, pobunjenika i vladinih snaga ubijeno je u tom sukobu koji traje od 1989. godine.

Do borbi koje se sada dešavaju dolazi usred opsežnih mera vladinih snaga u dolini Kašmir, a nakon niza ciljanih ubistava u gradu Šrinagaru prošle sedmice.

Policija je u nedelju privela preko 500 ljudi na ispitivanje nakon što su osumnjičeni militanti pucali i ubili istaknutog kašmirskog hinduističkog hemičara, dva učitelja hinduističke i sikske vere i hinduističkog uličnog prodavca hrane iz istočne indijske države Bihar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.