U trendu

Pet zapadnih zemalja u fondu Partnerstvo za jaku Ukrajinu

MOSKVA – Velika Britanija, Kanada, Švedska, Švajcarska i SAD napraviće fond za pomoć regionima Ukrajine koji bi trebalo da doprinese smanjenju uticaja Rusije.

Fond “Partnerstvo za jaku Ukrajinu” počeće sa radom do decembra ove godine, a u naredne tri godine planirano je da se od donatora sakupi oko 50 miliona dolara, navodi se u saopštenju britanske ambasade u Kijevu objavljenom na Fejsbuku, prenosi Sputnjik.

Planirano je da se sredstva usmere na inicijative koje doprinose jačanju potencijala ukrajinskih regiona, a ambasada tvrdi da bi ove inicijative trebalo da dovedu do poboljšanja kvaliteta javnih usluga, povećanja prihoda domaćinstava i jačih veza među zajednicama podeljenih sukobom južnim i istočnim regionima države.

Ranije je Odbor za spoljne poslove američkog Senata usvojio dvostranački nacrt zakona o partnerstvu sa Ukrajinom u oblasti bezbednosti kojim se godišnja američka vojna pomoć Kijevu povećava na 300 miliona dolara.

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe je najavio da će SAD jačati pomoć Ukrajini, uključujući oblasti kao što su bezbednost i ekonomija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.