U trendu

Petkov priznao poraz na izborima u Bugarskoj

SOFIJA – Lider partije Nastavljamo promene (PP) Kiril Petkov, čija je reformska Vlada srušena u junu posle samo šest meseci na vlasti, priznao je poraz na danas održanim vanrednim parlamentarnim izvborima u Bugarskoj, četvrtim za manje od dve godine.

„Izgubili smo izbore, doduše sa malom razlikom, a sada GERB ima odgovornost da formira koaliciju i upravlja državom“, rekao je on, prenosi AP.

Borisov (63) koji će, ako konačni rezultati potvrde izlazne ankete, dobiti mandat da formira svoj četvrti kabinet.

Predviđa se da će on teško pronaći koalicione partnere i formirati stabilnu vladajuću koaliciju, pošto je većina političkih grupacija unapred odbila bilo kakvu saradnju sa njegovom strankom, optužujući ga da je dozvolio da se korupcija ustali tokom njegove decenijske vladavine koja se završila aprila 2021. godine, ocenjuje Rojters.

Prevremeni izbori usledili su nakon što je krhka koalicija na čelu sa Petkovim izgubila glasanje o poverenju u junu.

On je kasnije tvrdio da je Moskva koristila taktiku „hibridnog rata“ da sruši njegovu vladu nakon što je Sofija odbila da plati račune za gas u rubljama i naredila proterivanje ruskih diplomata iz Bugarske.
Prema rezultatima izborne ankete agencije Galup internešenel Balkan, na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova, partija desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) Bojka Borisova pobednik je današnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Bugarskoj, sa osvojenih 23,5 odsto glasova, odnosno 63 mandata.

Reformistička partija Nastavljamo promene (PP) Kirila Petkova je na drugom mestu sa 19,5 odsto glasova i 53 mandata, a u parlament je ušlo još pet stranaka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.