U trendu

Petkovic: Od danasnjih razgovora zavisi novi susret Vucic-Kur

BRISEL – Direktor Kancelarije za KIM Petar Petković izjavio je danas da će od razgovora sa delegacijom Prištinom koji će se voditi danas i sutra zavisiti i nova runda dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u prištini Aljbina Kurtija.

On je novinarima u Briselu rekao da će se novi sastanak zakazati ukoliko Priština pokaže spremnost da ide dalje.

„Srbija je ta koja insistira na dijalogu i ima konstruktivan pristup kao i da je uvek spreman za njega“, rekao je Petković.

Govoreći o današnjem sastanku Petković je rekao da je svaki put u Briselu atmosfera neprijatna, ali da je srpska delegacija tu da se bori za srpske interese na KIM, ali i za poštovanje i implementaciju svih dogovorenih sporazuma.

On je na uoči početka tehničkog dijaloga sa Prištinom uz posredstvom specijalnog izaslanika EU miroslava Lajčaka, rekao da su mir i stabilnost na KIM preko potrebni jer bez pomirenja srpskog i albanskog naroda nema mira i stabilnosti na celom Zapadnom Balkanu na čemu Srbija i insistira.

„Ako hoćemo da idemo napred, da se razvijamo u ekonomskom i svakom smislu, Beograd, Priština i sve države u regionu moraju da sarađuju. Zato je važno da razgovaramo u Briselu jer sve krupne i važne teme možemo da rešimo samo ovde u Briselu i zato insistiramo na dijalogu“, rekao je Petković.

Kako je rekao, u naredna dva dana Beograd će insistirati na pet važnih tema – formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), nestalima, pravosuđu, energetici i slobodi kretanja.

Petković je istakao da je važno da se u razgovoru ukaže na sve teme koje opterećuju odnose kako danas sa Lajčakom, tako i sutra sa Prištinom.

„Reč je temama koje su isključivo sadržaj dogovorenih sporazuma. Ne tražimo ništa novo. Odgovornost pored Prištine snosi i EU koja je kao posrednik u dijalogu stavila svoj potpis na Briselski i sve druge sporazume. Tražimo samo sprovođenje dogovorenog. Na Pristini je da ispuni svoj deo, mi smo sve sa naše strane ispunili“, rekao je Petković.

Govoreći o formiranju ZSO Petković je kazao da je to srce Briselskog sporazuma i da na njemu počivaju i dijalog i svi sporazumi postignuti u Briselu, ali da je prošlo 3.063 dana kako nije formirana.

Kada se radi o pitanju nestalih, on je kazao da Beograd insistira na tom pitanju.

„I dalje se traži i insistiramo da bude pronađeno 1.639 lica i zbog toga smatramo da to nije političko već civilizacijsko pitanje koje posebno opterećuje odnose Beograda i Prištine“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, Beograd od Prištine traži da odgovori na svih devet zahteva koje je Beograd podneo, jer ima dokaze da su lica zakopana u Prištini i traži se da se ona otkopaju i ostaci predaju porodicama.

„Tražimo da oni urade ono što smo mi uradili na prostoru centralne Srbije“, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KIM je rekao da je pitanje pravosuđa veoma važno, pogotovo u svetlu protivpravne presude Ivanu Todosijeviću, koja nije, smatra on, samo presuda za izgovorenu reč, već presuda celom srpskom narodu, kojom je Priština pokušala da uvede verbalni delikt i da zabrani da srpski narod na KIM slobodno misli i govori.

„Dobro znate da do ovakve protivpravne presude ne bi ni došlo da je Priština poštovala Briselski sporazum, odnosno sporazum o pravosuđu, jer je prekršena 10. tačka i onaj deo koji se tiče nadležnosti sudova u srpskim sredinama“, rekao je Petković.

Kako je istakao presuda Todosijeviću mora da bude revidirana ako želimo da krenemo dalje, a kršenjem sporazuma smo u opasnosti da se sve vrati u stanje pre sporazuma.

Jedno od opterećujućih pitanja je i pitanje energetike.

„Dajte da se formiraju dve srpske komopanije za trgovinu na veliko i malo, za distribuciju i snabdevanje električnom energijom“, rekao je Petković.

Kada se radi o slobodi kretanja, Petković kaže da su o tom pitanju dogovorena dva sporazuma i ističe da je bitno da se dođe do toga da Priština ne može protivpravno da brani ulazak na prostor KIM vernicima, sportistima, novinarima, drugim licima, ali i zvaničnicima Beograda, naročito kada su na vreme najavljene i u skladu sa procedurama.

„Pokrenućemo i pitanje svih incidenata na KIM u srpskim sredinama koji su povećani od dolaska na vlast Aljbina Kurtija. Imamo preko 93 incidenata, napada na našu imovinu, decu, imovinu SPC. To mora da prestane“, rekao je Petković.

Petković je najavio kao važno i pitanje povratka interno raseljenih koje takođe napadaju čime, ocenio je, Priština pokušava da ih zastraši da se ne vraćaju.

Kao primere on je naveo muškarca starog 70 godina kome su polomljena dva rebra jer je išao da izvadi dokumente na KiM, i slučaj Dragicu Gašić koja se vratila u Peć.

„Da nije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kancelarije za KIM pitanje je da li bi ona tamo mogla da opstane. Ali trudimo se i činimo sve da ona ostane u svom stanu i rodnom gradu“, rekao je Petković.

On je zahvalio Lajčaku koji ulaže napore da se nastavi dijalog koji nije lak i dodao da ih podržava jer je kompromis ključna reč.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.