U trendu

Petkovic se kaje za zlocine Herceg-Bosni, hoce uslovni otpust

HAG – Nekadašnji visoki funkcioner takozvane republike „Herceg-Bosna“ i Hrvatskog veće odbrane (HVO) Milivoj Petković, koji u Belgiji služi kaznu od 20 godina zatvora presudom Haškog tribunala, zatražio je prevremeno puštanje na slobodu, izražavajući kajanje za svoje postupke.

U pismu koje je 30. avgusta uputio predsedniku Mehanizma za krivične sudove u Hagu (naslednik tribunala za bivšu Jugoslaviju) Karmelu Ađijusu Petković napisao je da prihvata presudu i ličnu odgovornost za svoja dela ili propuste koji su doveli do izvršenja krivicnih dela za koja je osuđen, objavio je Mehanizam.

„Prihvatio sam i kaznu koju izdržavam. Nema opravdanja za počinjene zločine. Zbog toga osećam iskreno kajanje i izražavam duboko saučešće sa svim žrtvama bošnjačke nacionalnosti, njihovim porodicama i prijateljima. Osećam ljudsku potrebu da to kažem, mada sam svestan da moje žaljenje i izraz saucešća nudi slabu utehu onima koji su izgubili svoje bližnje“, napisao je Petković.

On dalje navodi da su priznavanje počinjenih zločina, iskreno kajanje i izražavanje saucešća jedini način pomirenja, očuvanja mira i suživota među narodima Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije.

Izražava nadu da će ova njegova izjava bar malo doprineti tom cilju i kako piše, veruje „da se svaki sukob ili nesporazum među narodima na teritoriji BIH može i mora rešiti isključivo pregovorima i sporazumima“.
„Nikada i nikako više silom ili ratom“, zaključi je Petković koji je ove godien stekao prvi uslov za puštanje na prevremenu slobodu izdržavši 2/3 kazne zatvora.

Haški tribunal je 2017. potvrdio kazne šestorici optuženih visokih funkcionera takozvane republike „Herceg-Bosna“ i Hrvatskog saveta odbrane (HVO) u slučaju Prilić i pravosnažno ih osudio na ukupno 111 godina zatvora, zbog udruženog zločinačkog poduhvata, sa tadašnjim hrvatskim državnim vrhom na čelu.

Žalbeno veće Haškog tribunala portvrdilo je kaznu od 25 godina zatvora bivšem predsedniku vlade „Herceg Bosne“ Jadranku Prliću, dok je Brunu Stojiću, Milivoju Petoviću i Slobodanu Praljku potvrdilo kazne od po 20 godina zatvora.

Valentinu Ćoriću potvrđena je kazna od 16 godina zatvora, Berislavu Pušiću od 10 godina.

Petkvocih je u belgijski zatvor prebačen prošle godine.

Njegovi advokati su podsetili na njegovo primereno vladanje tokom postupka i u zatvoru.

Petković bi kako, su ukazali , život nakon izlaska iz zatvora nastavio u Splitu, odakle je poreklom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)