U trendu

Petorica osuđena u Nemačkoj zbog krađe dragulja vrednog 100 miliona evra

Petorica muškaraca osuđena su u Nemačkoj zbog krađe dragulja iz 18. veka vrednog više od 100 miliona evra iz muzeja u Drezdenu 2019. godine.

Oni su danas osuđeni na zatvorske kazne između četiri godine i četiri meseca i šest godina i tri meseca, prenela je nemačka novinska agencija Dpa.

Jedan optuženi je oslobođen.

Državni sud u Drezdenu presudio je da su njih petorica starosti od 24 do 29 godina odgovorni za provalu u Zeleni trezor u tom gradu 25. novembra 2019. i krađu 21 komada nakita koji sadrži više od 4.300 dijamanata.

Ukupna vrednost ukradenog nakita procenjena je na najmanje 113,8 miliona evra.

Oni su izazvali požar neposredno pre provale kako bi prekinuli napajanje ulične rasvete ispred muzeja, a takođe su zapalili automobil u obližnjoj garaži pre nego što su pobegli u Berlin.

Uhvaćeni su nekoliko meseci kasnije u racijama u Berlinu.

Osuđeni su za podmetanje požara, oružanu pljačku i oštećenje imovine.

U januaru je postignut sporazum o priznanju krivice između odbrane, tužilaštva i suda nakon što je većina ukradenih dragulja vraćena.

Na sporazum o priznanju krivice pristala su četvorica optuženih.

Petooptuženi je takođe priznao, ali samo nabavku predmeta poput sekira kojima su razbijali vitrine u muzeju.

Zeleni trezor je jedan od najstarijih muzeja na svetu. Osnovan je 1723. godine i sadrži riznicu Avgusta Jakog od Saksonije, koja se sastoji od oko 4.000 predmeta od zlata, dragog kamenja i drugih materijala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar