Petrič: O razmeni teritorija treba ozbiljno razmisliti

BERLIN, 5. septembra (Tanjug – Austrijski diplomata Volfgang Petrič smatra da ideju razmene teritorija treba ozbiljno razmotriti, pre svega zato što dolazi iz Beograda i Prištine.

Kaže i da je njegova prva reakcija na tu ideju bila da ona „protivreči dugogodišnjem principu“, ali primećuje istovremeno da je to prvi pokušaj u istoriji Balkana da se granice ne menjaju oružjem i jednostrano već mirnim putem, pregovorom i traženjem kompromisa.

Petrič je za Dojče vele rekao i da ne zna pojedinosti te ideje, te da smatra da se tu radi o nečemu „što smo godinama tražili u regionu“.

Kako kaže, to je primena njegovog „ownership principa“ korišćenog u BiH, a to podrazumeva ponašanje u skladu s idejom: „to je vaša zemlja, gledajte da sami rešite probleme“.

Dodaje, međutim, i da je iz iskustva BiH, jasno da oktroisana rešenja ne funkcionišu, pa na pitanje kako će se dalje odvijati proces, navodi da će se verovatno vagati prednosti i mane, te da je njemu lično važno da građani koji su direktno pogođeni sa obe strane granice budu uključeni u proces.

„Tu mislim na referendume, naravno i na parlamente, dakle da se vodi računa o demokratskom procesu. I tu imam veliko poverenje u EU da će voditi računa o tome“, rekao je Petrič.

On ukazuje i na drugu izuzeno važnu stvar, a to je da se ne dozvoli da građani dođu u situaciju da moraju ili žele da napuste svoju zemlju, kuću, selo…

Važno je i da bi se rešenjem, kako god da na kraju izgleda, razrešio „poslednji veliki istorijski konflikt na teritoriji bivše Jugoslavije“, konflikt Srba i Albanaca.

„To bi, takoreći, bio početak pozitivne budućnosti“ uveren je Petrič.

On podseća da sadašnja Evropska komisija ima ograničen rok trajanja, što da ujedno i najviše brine.

„Trebalo bi gledati da se do marta iduće godine potpuno postavi rešenje, jer nakon toga će ova komisija i (Federika) Mogerini biti prošlost“, naveo je Petrič i zaključio da ako stvar propadne i vrati se na nulu, on garantuje da se nova komisija i naslednica Mogerini tim pitanjem uopšte neće ni baviti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.