U trendu

Petšiček: Integrisati ceo Z.Balkan, u martu o SM i Albaniji

PRAG – Integracija Zapadnog Balkana u EU je u strateškom interesu i regiona i same Unije, poručio je danas češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček ocenivši da nema razloga za dalje odlaganje otvaranja pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Petšiček je rekao da je današnji ministarski sastanak Višegradske četvorke i zemlja Zapadnog Balkana u Pragu bio usredsređen na proces proširenja EU i regionalnu saradnju, te je potvrdio podršku Višegradske četvorke otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

„Obe zemlje su ispunile uslove za prelazak u narednu fazu procesa pristupanja EU. Nema razloga za dalje odlaganje. Saglasili smo se da je od ključne važnosti da države EU u martu postignu konsenzus i donesu pozitivnu odluku“, rekao je Petšiček.

On je naglasio da će Višegradska četvorka nastaviti da podržava institucije EU u cilju ubrzanja integracije svih drugih zemalja Zapadnog Balkana.

„Integracija Zapadnog Balkana u EU je u strateškom interesu regiona i same EU. Proširenje EU je najbolji način da se osigura stabilnost, bezbednost i prosperitet na Zapadnom Balkanu i u celoj Evropi. Mi razumemo da se EU bavi mnogim unutrašnjim pitanjima, ali ne smeju da se predvide koristi od integrisanja Zapadnog Balkana“, naglaso je on.

On je naglasio da je neophodno da se nastave reforme na Zapadnom Balkanu, kao i da se nastavi sa unapređenjem regionalne saradnje, dobrosusedskih odnosa i pomirenjem.

„Verujem da smo se svi koji učestvujemo na sastanku saglasili po ovom pitanju“, poručio je Petšiček.

Govoreći o memorandumu o saradnji Fonda za Zapadni Balkan i Međunarodnog višegradskog fonda, koji je potpisan nakon sastanka, Petšiček je podsetio da je uspostavljanje navedenog fonda pokrenuto još 2011. godine u Pragu, a da je sporazum o njegovom uspostavljanju postignut 2015. godine na sastanku Višegradske četvorke i zemalja Zapadnog Balkana.

„Smatramo da je ova inicijativa veoma pozitivana u jačanju regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu i drago mi je da će se naša podrška nastaviti kroz ovaj memorandum za budućnost“, poručio je Petšiček.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.