U trendu

PIC pozdravio imenovanje Šmita i zahvalio Incku

SARAJEVO – Politički direktori Upravnog odbora Saveta za implemntaciju mira (PIC) u BiH pozdravio je imenovanje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i izrazio mu punu podršku u jačanju stabilnosti u BiH tako što će osigurati dosledno sprovođenje civilnih aspekata Opšteg okvinog sporazuma za mir.

Upravni odbor PIC-a pohvalio je sadašnjeg visokog predstavnika, Valentina Incka, za izvanredan rad koji su on i njegov tim uradili na stabilnosti i razvoju BiH.

Nakon dvodnevnog onlajn sastanka Upravni odbor PIC je objavljio zaključke u kojima se, između ostalog, navodi da je posvedočio da su se neki politički lideri fokusirali i upuštali u razdoran i destruktivan diskurs kojim se samo odvraća pažnja sa pitanja koja su od istinskog značaja i građanima uskraćuje mogućnost da dobiju adekvatne usluge i izglede za bolju budućnost.

Takav je bio slučaj sa bespredmetnom retorikom i aktivnostima koje su se odnosile na takozvano „mirno razdruživanje“ BiH, što je bio fokus nedavno usvojenih zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske (RS).

Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere u BiH da obustave daljnje rasprave i aktivnosti u tom pogledu.

Retorika kojom se osporava postojanje entiteta RS, zagovaraju dalje teritorijalne podele zemlje ili spominje mogućnost rata takođe je destabilizirajuća i neprihvatljiva, navodi se, između ostalog, u zaključcima.

Upravni odbor PIC-a izrazio je, navodi se, zabrinutost zbog kontinuiranog veličanja osuđenih ratnih zločinaca, negiranja presuda za genocid i ratne zločine, kao i drugih aktivnosti kojima se izazivaju podele te podriva međusobno poverenje i pomirenje, koji su neophodni za izgradnju bolje budućnosti za sve u BiH.

Upravni odbor PIC-a poziva bh. lidere da zajedno odaju počast svim poginulim i preživelim žrtvama rata, kao temelj za mirnu budućnost.

Politički lideri su pozvani da preduzmu korake na svim političkim nivoima za pomirenje u BiH, uključujući i održavanjem zajedničkih komemoracija.

Sve strane, navode, podsećaju na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika.

Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opređeljenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta.

Upravni odbor je podvukao da međunarodna zajednica i dalje zadržava potrebne instrumente za obezbeđivanje sprovođenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Naglasena je potreba za punom implementacijom programa 5+2, što je i dalje uslov za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.

U zakjučcima PIC, između ostalog, stoji da građani BiH očekuju da njihovi lideri usmere energiju na ostvarenje osnovnih, ali ipak značajnih reformi u oblasti ekonomije, vladavine prava i izbornog procesa u toku ove godine, te na prevazilaženje situacije uzrokovane Covidom-19 što je ključno za dobrobit građana i ekonomski oporavak.

Konstatovano je i da je uprkos stalnim pozivima da se tekuća godina, kao godina u kojoj nema izbora, iskoristi za sprovodenje i ubrzanje dogovorenih reformi u BiH, skoro polovina 2021. godine prošla je bez značajnijih pozitivnih ostvarenja.

Upravni odbor PIC-a podvukao je potrebu za aktivnim angažmanom svih lidera iz celokupnog političkog spektra i civilnog društva, kao i Centralne izborne komisije, kako bi ove reforme bile uspešne.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.