Pilaj vodi komisiju UN za zločine u sukobu Izraela i Hamas

ŽENEVA – Bivša visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navi Pilaj predvodiće međunarodnu istražnu komisiju za navodne zločine počinjene tokom najnovijeg sukoba između Izraela i islamističke grupe Hamas u Gazi, navodi se u današnjem saopštenju Saveta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Savet se saglasilo krajem maja da otvori istragu, sa širokim mandatom, koja bi se bavila tvrdnjama o zločinima, ne samo u Gazi i na okupiranoj Zapadnoj obali, već i u Izraelu, tokom neprijateljstava koja su zaustavljena prekidom vatre 21. maja, preneo je Rojters.

Najmanje 250 Palestinaca i 13 ljudi u Izraelu ubijeno je u žestokim borbama, kada su ekstremisti iz Gaze ispaljivali rakete prema izraelskim gradovima, a Izrael izveo vazdušne udare.

Izraelska misija pri UN u Ženevi reagovala je saopštenjem u kome se navodi da ne iznenađuje da je svrha ovog mehanizma da pronađe kršenja od strane Izraela zataškujući zločine koje je počinio Hamas, teroristička organizacija u pojasu Gaze.

„Kao što je Izrael najavio neposredno nakon specijalne sednice, on ne može i neće sarađivati sa takvom istragom“, navodi se dalje u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.