Piloto: PR prijavom za UNESCO „demolira“ istorijske činjenice

TRST – Ugledni italijanski politikolog i profesor Univerziteta u Trstu Stefano Piloto ocenio je da najava kosovskih vlasti da će aplicirati za članstvo u organizaciju UNESKO pokazuje cinični pristup Prištine spomenicima i nasleđu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

Piloto ističe u intervjuu za Kosovo onlajn da je bilo koje tumačenje koje srpsko kulturno nasleđe na Kosovu, kao i nasleđe SPC, tretira kao „kosovsko“ ili „albansko“, ozbiljno demoliranje istorijskih činjenica.

Kaže i da bi međunarodna zajednica trebalo da spreči clanstvo Kosova u bilo kojoj medunarodnoj organizaciji, „sve dok pitanje statusa pokrajine ne bude definisano“.

Prethodno je veliku buru u prištinskim političkim krugovima izazvala vest da je organizacija „Evropa Nostra“ uvrstila manastir Visoki Dečani na svetsku listu ugroženog kulturnog naleđa, zbog čega je kosovski premijer Aljbin Kurti pisao premijerima više od 50 država sveta navodeći da su Dečani na tu listu uvršteni po političkoj liniji.

„Mislim da je manastir Dečani zaista u potencijalnoj opasnosti. Njegova vrednost je nemerljiva za kulturni identitet čitave srpske civilizacije, a neki ekstremisti među kosovskim Albancima pokazali su da žele da izbrišu sve istorijske spomenike i crkve koji pokazuju istorijski legitimitet srpske civilizacije na Kosovu i Metohiji. Organizacija ‘Evropa Nostra’ je stara i dobro poznata institucija, koja nema nikakvu političku etiketu, već samo kulturnu. Žalbe predstavnika samoproglašene republike Kosovo nisu relevantne, odbor ‘Evropa Nostre’ podvukao je to pitanje zvaničnom deklaracijom 1. juna 2021. godine“, kazao je Piloto.

Kurti, inače, u pismu tvrdi da je briga o kulturnom nasleđu na Kosovu nešto čime se Kosovo ponosi, a takođe i da su spomenici Srpske pravoslavne crkve u dobrom stanju.

Piloto takve tvrdnje vidi kao veštački instrument Prištine za članstvo u UNESCO.

„Predstavnici samoproglašene republike Kosovo pokušavaju da steknu kredibilitet izjavljujući da im je stalo do srpskih spomenika i crkava, ali ponavljanje činova nasilja nad Srbima u regionu, ne samo planirana devastacija 17. marta 2004. godine, nego takođe, razaranja grobalja i napadi na srpsko stanovništvo i građevine pokazuju volju nekih ekstremista medu kosovskim Albancima da sve više uništavaju“, podseća Piloto uz ocenu da je kredibilitet predstavnika Kosova slab.

Piloto dodaje da žalbe Prištine toj organizaciji pokazuje „licemerno ponašanje“ predstavnika Kosova.

„Oni žele da iskoriste neverovatnu istorijsku i umetnicku vrednost srpskih manastira na KiM da bi stekli legitimitet na međunarodnom nivou, cak pretvarajući se da ti manastiri pripadaju veličini kosovsko-albanskog stanovništva“, tvrdi Piloto i poručuje da bi svet trebalo da zna istinu.

U tekstu se navodi i da se Kosovo obavezalo Vašingtonskim sporazumom da neće tražiti prijem u međunarodne organizacije, ali da prištinske vlasti najavljuju da će podneti zahtev za članstvo u UNESKO.

To je korak koji definiše cinični pristup Prištine, kaže Piloto i objašnjava:

„Oni smatraju da time što su je UNESKO naveo manastire Dečani, Peć, Prizren i Gračanica kao nasleđe čovečanstva, oni imaju pravo da budu članovi. Ali svi ti manastiri pripadaju srpskoj civilizaciji i bili su pod kosovsko-albanskim napadom tokom poslednjih 40 godina, nakon Titove smrti. Međunarodna zajednica treba da zaustavi svaki pokušaj Prištine da se prijavi bilo kojoj međunarodnoj organizaciji sve dok pitanje statusa pokrajine ne bude definisano“, rekao je, između ostalog italijanski politikolog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.