U trendu

Pilsel promovisao knjigu o ocu, telogranitelju Ante Pavelica

ZAGREB – Hrvatski novinar, teolog i književnik Drago Pilsel predstavio je u Zagrebu svoju novu knjigu ‘Povratak Adolfa Pilsela’, u kojoj piše o svom ocu, koji je bio telohranitelj ustaškog poglavnika Ante Pavelića, i njegovom poslednjem boravku u Hrvatskoj.

Knjiga obuhvata period od rođenja oca Drage Pilsela 1936. na Kosovu i detinjstva koje, nakon boravka u Sarajevu, istočnoj Poljskoj i Austriji, nastavlja u Argentini, preko sazrevanja u krugu ustaške emigracije, angažmana u krugu telohranitelja Ante Pavelića u Buenos Airesu sve do uspona i pada njegove karijere u Patagoniji i bega u Paragvaj, kada je Drago imao samo deset godina.

Da je reč o hrabroj i iskrenoj knjizi smatra nekadašnji hrvatski predsednik Stjepan Mesić, koji je na tome čestitao Pilselu. ‘U njoj vidite kako rezonuje jedan iskreni vernik. Tu nema mistifikacije. Možemo tu knjigu prihvatiti kao sagu o jednoj porodici, ali ona je sasvim nešto drugo’, rekao je Mesić, preneo je t-portal.

Knjiga, kazao je, daje sliku ljudi koji su proveli rat u Hrvatskoj i Jugoslaviji ali i onih koji su rođeni posle rata u jednom drugom ambijentu’, rekao je Mesić.

O knjizi je govorio i bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović, koji je istako da je reč o višeslojnom ličnom svedočanstvu u kojem je Drago Pilsel kroz autobiografsku beletristiku ispisao jedno od kapitalnih dela borbe protiv fašizma.

‘Ta je knjiga zaista višeslojna. S jedne strane, ona je istorija dolaska Adolfa Pilsela u Hrvatsku i istorija jednog pokušaja da se jedan čovek suoči s jednom drugom stvarnošću, s drugom istinom i, napokon, sa svojom istorijom“, rekao je Josipović.

Pilsel je konstatovao da se ova knjia pojavila gotovo zajedno s apelom koji su ovih dana ponovili zastupnici Milorad Pupovac i Veljko Kajtazi, predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus i predsednik Saveza antifašista Franjo Habulin.

„U tom su se apelu ponovo javili, nadam se ne opet neuspešno, šefici države, premijeru, predsedniku parlamenta, šefu DORH-a, upozoravajući na sve akutnije pojave revizionizma, brutalnog cipelarenja žrtava od Jadovna do Jasenovca’, rekao je Pilsel.

Pilsel je rekao i da će knjigu ocu pokloniti za Božić, te dodao da ne zna kako će reagovati jer je, kaže, razotkrio neke ružne stvari iz njihovog života.

Ali, prema onom što doživljava od kada je knjiga izašla iz štampe,. Pilsel kaže da mu se „čini da bi ona mogla biti važna za hrvatsko društvo, onako kako ja mislim, u smislu prodžetka katarze’.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.