U trendu

Pitanje je koliko, a ne da li će Srbija otvoriti nova poglavlja

BRISEL, 16, novembra ( Tanjug) – Međuvladina konferenicija EU Srbija je na planu za 10. decembar, a zemlje clanice su u procesu odlucivanja koliko novih poglavlja će biti otvoreno tom prilikom, saznaje Tanjug u Savetu EU.

”Nema govora o tome da se nece održati Međuvladina konferencija“, navode evropski diplomatski izvori u Briselu za Tanjug, povodom medijskih špekulacija o tome.

„To bi se desilo samo u slucaju da je zemlja nazadovala u reformama, a Srbija je ostvarila određeni napredak”, navode isti izvori.

Zemlje clanice EU u okviru Radne grupe za proširenje ( COELA) još razmatraju izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24, koja se odnose na oblasti vladavine prava.

U diplomatskim krugovima u Briselu ocenjuju da izveštaj pokazuje ”određeni napredak”, ali da je tempo sprovodenja odredenih reformi u Srbiji ono čime zemlje članice EU nisu zadovoljne.

”U ovom trenutku ne može se tačno reći koliko će novih poglavlja Srbija otvoriti na Međuvladinoj konferenciji 10. decembra. To sve zavisi od procene država članica koliko je zemlja napredovala u poglavljima 23 i 24”, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Iako su, kako navode izvori iz Saveta, predstanici Hrvatske i Bugarske tokom rasprave o Srbiji zapitali da li je ostvaren ”dovoljan napredak da se otvore nova poglavlja”, diplomatski krugovi u Briselu naglašavaju da takav stav Hrvatske ili Bugarske nije dovoljan da se Srbiji blokira otvranje poglavlja, odnosno da se otkaže Meduvladina konferencija.

U Briselu, naime, pored podsećanja na činjenicu da izveštaj Evropske komisje pokazuje ”određeni napredak”, ukazuju i na to da najveću ”težinu” prilikom odlučivanja „među jednikama” u EU imaju pozicije Berlina i Pariza.

Istovremeno, diplomatski izvori su potvrdili za Tanjug da je ”manja grupa” zemalja imala konkretne zamerke na određene oblasti, kao i da su kritike pojedinih zemlja bile „uobičajene i očekivane”.

Podseća se tako da je Hrvatska već ranije iznosila zamerke kada je reč o poglavljima 23 i 24, odnosno procesuiranju ratnih zločina, pravima manjina i medijskim slobodama.

Poznavaoci regionalnih prilika ukazuju i na činjenicu da se u poslednjem izveštaju Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije, tela Saveta Evrope, navodi da govor mržnje u javnom obraćanju eskalira upravo u Hrvatskoj, a da su glavne mete ”Srbi, LGBT populacija i Romi.

I Amnesti Internešnal je u svom izveštaju o ljudskim pravima za 2016/17. godinu upozoravao na diskriminaciju nacionalnih manjina i zabrinjavajuće stanje slobode medija u Hrvatskoj.

Srbija u ovom trenutku ima sedam pregovaračkih poglavlja koje je dostavila Briselu, od cega se pet nalazi u radnoj proceduri.

Iako nijedno od poglavlja još nema ”zeleno svetlo” od svih 28 clanica, najdalje se odmaklo u radu na tri pregovaracka poglavlja: poglavlju 9 koje se odnosi na finanskije usluge, poglavlju 17 koje se bavi ekonomskom i monetarnom politikom i poglavlju 18 što je statistika.

U evropskim diplomatskim izvorima za Tanjug napominju da do kraja novembra treba ocekivati i usmeni izveštaj Evropske službe za spoljne poslove o napretku u dijalogu Beograda i Prištine, što takođe može biti jedan od činilaca prilikom odlučivanja unutar EU o broju poglavlja, koja će biti otvorena sa Srbijom u decembru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar