U trendu

Pitao sam zasto se i nasa strana poziva na smirivanje tenzij

NJUJORK – Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio da je na radnoj večeri koju je u Njujorku sa liderima Zapadnog Balkana organizovao visoki predstavnik EU Žozep Borelj izneo stav Beograda povodom krize na severu KiM, ali i zapitao, pošto se pođednako Beograd i Priština pozivaju na smirivanje tenzija – šta je to naša strana uradila da bi došlo do tenzija.

Borimo se u NJujorku za afirmaciju naše pozicije i za rešavanje svih pitanja mirnim sredstvima i dijalogom, rekao je Selaković za Tanjug.

„Razgovrali smo na temu aktuelnih dešavanja u regionu i evropske perspektive za ZB. I to je bila još jedna prilika da iznesem stav Beograda koji je poznat povodom krize na severu KiM, a to je – sa jedne strane posvećenost naše vlade i presednika Srbije očuvanju i izgradnji mira, stabilnosti i bezbednosti uključujući i bezbednost Srba na KiM, ali i neslaganje i neprihvatljivost izjava u kojima se izjednačavaju Beograd i Priština, kao da su jednako svojim aktivnostima doprineli aktuelizaciji ove poslednje krize, i obe strane pozivaju na smirivanje tenzija“, rekao je Selaković.

Tom satanku u Misiji EU pri UN u NJujorku prisustvovali su predstavnici šefova delegacija ZB, a pored Selakovića bili su i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, premijer Albanije Edi Rama, predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, kao i predsednica privremenih prištinskih institucija Vljosa Osmani.

Selaković kaže da je na tom sastanku postavio pitanje : „šta smo mi to uradili da bi do tih tenzija došlo“, kao i da je ukazao da je Beograd i dalje posvećen dijalogu, i da je naglasio da nećemo prihvatati nikakve jednostrano nametnute poteze, pogotovo kroz kriminalne aktivnosti.

“ Takvi potezi jednostavno obesmišljavaju dijalog. Jesmo za dijalog. Hoćemo da ga nastavimo, ali potrebno je da se stvari vrate na vreme pre poslednjih dešavanja i da nastavimo razgovore“, poručio je Selaković, koji sa premijerom Anom Brnabić predstavlja Srbiju na 76. zasedanju Generalne skupštine UN.

Istakao je da je sastanak sa Boreljom bio prilika i da se čuje od šefa evropske diplomatije nešto više o onome kako on, vidi pitanje daljih aktivnosti EU u odnosu na ZB.

„I naša borba se ovde (u NJujorku) nastavlja. Sretaćemo se sa prijateljima ovde, širom sveta, tome i služi održavanje Generalne skupštine UN“, naveo je on i dodao da će zajedno sa našim ambasadorom Markom Đurićem i timom Ministarstva spoljnih poslova predstavaljati Srbiju i boriti se za naše interese.

Na pitanje u kom pravcu očekjuje da će se odvijati situacija KiM i kakav je večeri stav Borelja, Selaković je rekao da visoki predstavnik EU smatra da je potrebno nastaviti dijalog.

„A, kako će se odvijati situacija i šta će se dešavati videćemo. Naši stavovi su potpuno jasni, izneo ih je predsendik Vučić posle sednice Nacionalnog saveta za bezbednost. Borimo se u NJujorku za afirmaciju naše pozicije i za rešavanje svih pitanja mirnim sredstvima i dijalogom“, rekao je Selaković.

Podsetio je da je od dolaska u NJujork, od utorka, imao značajne susrete, sa ministrima spoljnih poslova Tunisa, Estonije, Bolivije, Slovenije i Gvineje Bisao.

Selaković je dodao da nastavlja sastanke i da će se danas videti i sa ministrom spoljnih poslova bratskog i prijateljskog Kipra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar