U trendu

Pjongjang: SAD stvara azijsku verziju NATO-a

PJONGJANG – Severna Koreja zajedničke vojne vežbe Sjedinjenih Američkih Država, Južne Koreje i Japana smatra „zlokobnim“ i shvata ih kao deo opasnog uvoda u stvaranje „azijske verzije NATO-a“, objavila je danas severnokorejska državna novinska agencija KCNA, prenosi Rojters.

„Formiranje vojnog saveza SAD-Japan-Južna Koreja, motivisano naklonošću Japana i Južne Koreje da se približe SAD, očigledno je opasan uvod u stvaranje azijske verzije NATO-a“, ističe severnokorejska agencija, prenosi Rojters.
Tri zemlje će sprovesti kombinovanu vežbu otkrivanja i praćenja raketa u blizini Havaja u avgustu ove godine, pod nazivom Pacifik Dragon, navodi Rojters.

„SAD postaju pakleno naklonjene vojnoj saradnji sa svojim satelitima, zanemarujući primarni bezbednosni zahtev i zabrinutost azijsko-pacifičkih zemalja“, saopštila je KCNA, prenosi britanska agencija.

Izveštaj KCNA objavljen je nekoliko sati pre nego što bi predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol i premijer Japana Fumio Kišida trebalo da dođu na godišnji samit NATO-a, kom će po prvi put prisustvovati kao posmatrači, a planirano je da se tom prilikom sastanu sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom kako bi razgovarali o Severnoj Koreji, što je prvi sastanak triju zemalja u vezi sa ovom temom od 2017. godine, prenosi Rojters.

Severna Koreja je izvršila rekordan broj testiranja raketa u ovojoj godini, uključujući i testiranje svoje najveće interkontinentalne balističke rakete, a postoji zabrinutost da bi mogla da počne pripreme za prvo testiranje nuklearnog oružja od 2017. godine, ocenjuje Rojters.

Vašington je podstakao Seul i Tokio da više sarađuju u vezi sa pretnjama Severne Koreje, kao i da se suprotstave rastućem uticaju Kine, navodi britanska agencija.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan izjavio je ranije da bi svet trebalo da bude oprezan i da spreči širenje NATO-a.

„Pokušaji NATO-a da izazove konfrontaciju između blokova i da formira male klike biće odbačeni od svih i osuđeni su na propast“, naveo je Džao, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.