U trendu

Pjongjang: SBUN ima dvostruke standarde prema članicama UN

SEUL – U jeku međunarodnih kritika zbog nedavnih raketnih testova, Severna Koreja saopštila je danas da Savet bezbednosti UN (SBUN) primenjuje dvostruke standarde u pogledu vojnih aktivnosti među državama članicama UN.

Zatvorena sednica SBUN u vezi sa lansiranjem i testiranje severnokorejskih raketa zakazana je na zahtev SAD i još nekoliko zemallja i održana je dan nakon što je Pjongjang testirao svoju novorazvijenu protivavionsku raketu, posljednju koja je testirana nakon serije raketnih proba, uključujući i lansiranje do tada nepoznate hipersonične rakete, balističkih i krstarećih raketa koje mogu da ponesu i nuklearne bojeve glave, prenosi Rojters.

Jo Čol Su, direktor Odseka za međunarodne organizacije u severnokorejskom ministarstvu spoljnih poslova, ocenio je da je sednica SBUN demonstrirala „neskriveno nepoznavanje i nameru da se zadire u suverenitet Severne Koreje“ što, kako se izrazio, „predstavlja ozbiljnu i nedopustivu provokaciju“.

Jo je optužio SBUN za dvostruke standarde, jer prećutkuje združene vojne vežbe SAD i saveznika i testove naoružanja, dok se Severnoj Koreji osporava pravo na odbrambene aktivnosti.

„Ovo je evidentna manifestacija dvostrukih standarda“, rekao je Jo u izjavi koju je prenela zvanična novinska agencija KCNA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.