U trendu

Planine u BiH bez snega, turisti razočarani, a gubici veliki

SARAJEVO – Neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine ostavilo je bez snega planine u BiH, stvorilo nenadoknadive gubitke i razočarane turiste.

“Ovo je vreme neobično za ovo doba godine. Prošle godine je bilo okovano snegom, a sada proleće. Gubici su nenadoknadivi, ali mora se trpiti i ići dalje…”, kazao je Veljko Golijanin, vlasnik Ski-centra “Ravna planina” za portal sarajevske N1 tv..

Ugrožena je, navodi se, zimska sezona na svim bh. planinama, a snega ni na vidiku, Turisti otkazuju rezervacije u apartmanima. Prave zime neće biti, kažu meteorolozi, sve do sredine januara.

Ovakva situacija na planinama u BiH ne pamti se u poslednjih 20 godina. Na Jahorini je trenutno veštački sneg, a dodatni je problem što se topovi ne mogu koristiti, kao do sada, jer temperatura nije -3 Celzijusa i niža.

“Više od sedam miliona KM smo očekivali u decembru, ali evo pratimo situaciju koja nije dobra. Nije dobra ni za hotelijere, ugostitelje. Očekujemo barem tu temperaturu da mi proizvodimo sneg kada već nema padavina”, kaže Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.