U trendu

Plenković i dalje ne zna kako je nestala jahta ruskog oligarha

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na današnjoj sednici sabora u okviru „aktuelnog prepodneva“ da i sam deli nezadovoljstvo zbog nestanka blokirane jahte ruskog oligarha sa veza u marini na Murteru i istakao da će odgovorni za ove propuste odgovarati.

„Ko bude odgovoran za te propuste, odgovaraće“, rekao je premijer u odgovoru odgovorio je premijer odgovarajući na pitanje poslanika Domagoja Hajdukovića (Socijaldemokrati) u vezi sa hatom ruskog oligarha „Irina VU“, koja je zbog sankcija Rusiji bila blokirana u marini u Betini na ostrvu Murteru.

Hajdukovića je, naime, zanimalo kako se moglo dogoditi da luksuzna jahta ruskog oligarha, koja je bila vezana na Murteru, otputuje prema Turskoj.

„Delim nezadovoljstvo u vezi s nestankom jahte, očekujemo izveštaj nadležnih ministarstava i svih nadležnih službi, ovakvo nešto se ne sme događati“, rekao je Plenković vezano za istragu u koju su uključeni i Državno tužilaštvo i hrvatska tajna služba.

Hajduković je zatražio što hitniju i temeljitiju istragu, dodavši da se čudi kako niko, od zaposlenih u luci, preko policije i obalske straže, do poverenstva koje treba da kontroliše sankcije, nije ništa znao o nestanku jahte, preneli su hrvatski mediji.

Jahta ruskog oligarha Ališera Usmanova bliskog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ukradena je pod okriljem noći iz marine Betina na hrvatskom ostrvu Murter još pre tri meseca.

Jahta „Irina VU“ se zbog rata u Ukrajini našla na listi sankcija EU, SAD i Velike Britanije.

Ova jahta se trenutno nalazi u turskoj marini Didim na Egejskom moru, a hrvatsko Ministarstvo mora, trgovine i infrastrukture tek je protekle sedmice saznalo za ovu bizarnu krađu i očigledan bezbednosni propust, izvestili su pre dva dana hrvatski mediji.

U istragu su uključeni hrvatsko državno tužilaštvo, hrvatska bezbednosno-obaveštajna agencija i međunarodne službe, a izdata je i međunarodna poternica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar