U trendu

Plenković na vladi o ekonomskom rastu i dostignutom nivou razvijenosti EU-a

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas da je od ulaska države u evropodručje i šengenski prostor međunarodne institucije revidirale očekivanja ekonomskog rasta iznad vladine prognoze rasta BDP-a u ovoj godini za 0,7 posto.

Plenković je na otvorenom delu sednice vlade podsetio na prognozu Svetske banke iz januara o rastu od 0,8 posto u ovoj godini, koja je ovaj mesec podignuta na 1,3 posto, da je Evropska komisija u februaru objavila da očekuje rast hrvatskog BDP-a od 1,2 posto, a Međunarodni monetarni fond je pre nekoliko dana procenio je ovogodišnji rast hrvatske ekonomije za 1,7 posto.

„To sve skupa znači da su oni nešto optimističniji od prognoza koje smo mi sami projektovali i verujem da će se uticaj članstva u evro i šengenskom prostoru zaista osetiti na ekonomskom rastu koji će biti bolji od očekivanog, uprkos usporavanju svetske ekonomije u ovoj godini“, rekao je Plenković.

Napomenuo je da je Hrvatska prema Evrostatovim podacima dosegla 73 posto nivoa razvijenosti EU-a, uzimajući kao meru BDP po stanovniku, što je najviši nivo do sada, uz podsećanje da je 2016. bila na 62 posto.

„To znači da Hrvatska snažno i maksimalno koristi svoj međunarodni položaj“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar