U trendu

Plenkovic: Necemo odustati od načela 3 naroda u BiH

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da Hrvatska podržava suverenost i celovitost BiH, kao i koncept BiH dogovoren u Dejtonu – jedna država, dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

Plenković je u intervjuu za Večernji list, komentarišući kritike predsednika Hrvatske Zorana Milanovića zbog Zaključaka Saveta EU, ocenio da je reč o zlonamernim i za hrvatske interese štetnim insinuacijama Milanovića da je Hrvatska podržala tekst koji navodno ne jamči prava Hrvata u BiH kao konstitutivnom narodu.

„Upravo suprotno. Na inicijativu Hrvatske, u tekstu zaključka se izričito navodi Dejtonski sporazum, koji počiva na načelu tri konstitutivna naroda, a uvršćeno je i sprovođenje ograničene ustavne reforme i izborne reforme s ciljem uklanjanja svih oblika diskriminacije i nejednakosti“, rekao je Plenković.

Naveo je da je jasno rekao kolegama u Savetu EU da Hrvatska neće dopustiti da se u BiH odustane od načela ravnopravnosti tri konstitutivna naroda.

Plenković je rekao i da je objasnio situaciju da se već u tri izborna ciklusa događa scenario da brojniji konstitutivni narod – Bošnjaci nadglasavaju najmalobrojniji konstitutivni narod – Hrvate i biraju hrvatske predstavnike koji nemaju podršku birača iz redova hrvatskog naroda u BiH.

Govoreći o namerama vlasti Republike Srpske o prenosu nadležnosti na entite, Plenković je istakao da je Hrvatska odlučno protiv separatizma u BiH, ali i protiv svakog unitarizma, odnosno centralizma.

„Naš stav je insistiranje na ustavnim stubovima BiH, a to je poštovanje ravnopravnosti tri konstitutivna naroda i ostalih“, rekao je Plenković.

Na pitanje da li se BiH nalazi pred sukobom, premijer Hrvatske je odgovorio da je nedavno posetio BiH sa tri jasne poruke i naveo da je prva poruka prijateljstva, partnerstva, saradnje i podrške BiH.

Plenković je rekao da je druga poruka političkim i društvenim akterima da se smire tenzije i napetosti, a treća – istinska želja da se učine potrebni ustupci i iskoraci oko Izbornog zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar