U trendu

Plenković o poskupljenjima: To mora stati, sutra donosimo mere

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je Hrvatska ulaskom u Šengen i uvođenjem evra ostvarila dva strateška cilja, a što se tiče povećanja cena, kazao je da to mora stati i da će sutra biti donete mere.

„Deo poslovnih subjekata ovo koristi za lov u mutnom, to je loša i nepoštena praksa. S tim treba stati, treba se vratiti na cene koje su bile pre 1. januara i prevesti kurs pošteno i korektno, kako je država to odradila u korist građana“, naglasio je Plenković, preneo je portal Index.hr.

Prema njegovim rečima, biće angažovani svi inspektori, ne samo glavni državni inspektor, oni su na terenu i čeka se njihov izveštaj.

„Do ovoga ne sme doći, a ne sme doći zbog toga što je hrvatska država u godini krize regulisala cene struje, gasa, naftnih derivata, napravila pakete za pomoć svima, pa i celoj poslovnoj zajednici, smanjivala PDV… Ako država odradi svoju ulogu, onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mera vlade odmah neopravdano dižu cene. Mi ćemo uključiti sve mehanizme države da se to spreči i da se cene vrate gde su bile“, istakao je on.

Premijer Hrvatske je rekao da ne može država da radi sve, a neko u mentalitetu koji je čisti bezobrazluk, profiterstvo, lopovluk, da pravi od građana nekoga ko nije previše pametan.

„To ne dolazi u obzir i zato će vlada već sutra doneti mere. Ne želimo da neko od velikog uspeha napravi bezobrazluk“, kazao je Plenković.

Kako je nezvanično saznao Index.hr, danas je u vladi sazvan sastanak na kojem se razgovaralo o merama za sprečavanje rasta cena zbog uvođenja evra.

Sastanak je prekinut, ali bi trebao da se nastavi poslepodne i uveče.

Još nije odlučeno koje mere će biti donete na sutrašnjoj sednici vlade.

Osim crnih lista i povećanja broja proizvoda kojima bi se mogla zamrznuti cena, do trgovaca je došla neslužbena informacija da bi ih vlada mogla naterati da vrate cene stotinu proizvoda na nivo od 30. novembra.

Hrvatski ministar privrede Davor Filipović izjavio je ranije danas da će se uskoro odlučiti hoće li se ići s crnim listama vezanim za poskupljenja koja su usledila nakon uvođenja evra, a ozbiljno se razmišlja da se crna lista napravi i na nivou Ministarstva privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar