Plenković obećanjima najverovatnije odložio štrajk lekara

ZAGREB – Nakon današnjeg sastanka predstavnika lekarskih komora i krovnih udruženja lekara u Hrvatskoj sa premijerom Andrejem Plenkovićem, koji je trajao duže od tri i po sata, najavljeni štrajk će po svemu sudeći biti odložen, jer im je, kažu, premijer nešto obećao.

Lekarska komora i krovna udruženja lekara traže usklađivanje platnih koeficijenata, donošenje zakona o radno-pravnom statusu lekara, donošenje vremensko-kadrovskih normativa i ukidanje “robovlasničkih” ugovora za specijalizante, kao i definisane datume.

Kako je saopšteno nakon dugih razgovora sa premijerom Plenkovićem za četiri osnovna zahteva dobijena su obećanja i datumi, a o štrajku će, rečeno je, odlučiti Glavni odbor sindikata akon što se iznese o čemu je razgovarano i šta je dogovoreno.

„Nastavili smo konstruktivni dijalog, prošli smo sve teme. Koeficijenti su u završnoj fazi dogovora, ali dali smo sebi rok do 28. aprila kao poslednji datum da Uredba stupi na snagu“, rekao je novinarima posle sastanka ministar zdravlja Vili Beroš.

Kad je reč o ugovornim obavezama nakon specijalizacije, moramo, kazao je Beroš, da izbalansiramo javni interes i mogućnost lekara da odaberu svoj put. Zato će, najavio je, ugovorne obaveze ipak biti liberalizovane, a pravnim aktima biće rešeno postojeće stanje.

„Dogovorili smo se da ćemo revidirati postojeći plan mera zdravstvene zaštite do 1. oktobra. Pitanje Zakona o radno-pravnom statusu lekara, ni ja ni vlada nemamo deleme, paralelno ćemo raditi na izradi oba zakonska predloga, uključujući onaj o platama u javnim službama“, rekako je Beroš.

Rekao je da misli da sve o čemu je razgovarano na tragu rešenja, osim što što smo, kako je kazao, danas dodatno definisali da ćemo pristupiti izmenama ugovornih obveza za prevremeni prekid radnog odnosa nakon specijalizacije.

Razgovor i dogovor još predstoji o prekovremenim radnim satima, rekao je Beroš.

Doktor Renata Čulinović Čaić je novinarima rekla da će odluku o pokretanju štrajka doneti Glavni odbor nakon što čuju što je sve dogovoreno na sastanku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.