U trendu

Plenković odbacio optužnice Srbije protiv hrvatskih pilota

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković odbacio je utemeljenost optužnica Srbije protiv četvorice hrvatskih pilota zbog bombardovanja kolone srpskih civila tokom operacije hrvatske vojske i policije „Oluja“ u avgustu 1995. godine.

„Hrvatska ne prihvata da srpsko tužilaštvo diže optužnice protiv nesrpskih državljana koji žive na teritoriji koja nije Srbija“, rekao je Plenković sinoć, prenosi Hina.

On je izrazio mišljenje da „Srbija, koja je bila agresor na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Kosovo sada glumi“ nekakvo tužilaštvo ili sud i poručio da „to neće proći“.

Plenković je rekao da je Hrvatska dogovorom htela da reši taj problem, ali da se, kako je dodao, „srpska strana na to oglušila“.

„Ako Srbija ne prihvata naš predlog za saradnju, a onda Beograd servira ovakve dokumente, to neće proći i to vrlo jasno kažemo“, poručio je premijer Hrvatske.

Posebno odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas je potvrdilo prvu optužnicu koju je sprsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv četvorice oficira Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva za zločine počinjene u vojno-policiskoj akciji „Oluja“, dogovorenoj na sastanku vojnog i političkog rukovodstva Hrvatske na Brionima 31. jula 1995. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar