U trendu

Plenković pozvao Pupovca da ne doprinosi polarizaciji društv

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da na sastanku rukovodstva HDZ, čiji je predsednik, nije bilo reči o mogućnosti raskidanja koalicije sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDS S), a njenog lidera Milorada Pupovca pozvao je da ne doprinosi polarizaciji društva.

„Svako ko obavlja ključne političke dužnosti i deo je parlamentarne većine treba doprinositi smanjivanju tenzija. Hoću da se obustavi negativna spirala koja je krenula proteklih dana. Očekujem da se počinioci individualnih krivičnih dela pronađu i kazne. Dosta sa spiralom mržnje, to ne dolazi u obzir u zemlji koja je članica EU, NATO, koja ide naprijed. Takve teze o Hrvatskoj ne stoje“, rekao je Plenković, preneo je sinoć N1.
Na pitanje je li se na sastanku rukovodstva HDZ razgovaralo i o napadima na Srbe u Hrvatskoj i istupu Milorada Pupovca, on je rekao da je bilo reči o svim zbivanjima proteklih dana u Hrvatskoj, dodajući da je politika koju vodi stvaranje zemlje u kojoj se sve manjine osećaju sigurno, uključujući i srpsku.

Još je jednom oštro osudio prošlonedeljne napade i istakao da očekuje od policije da će procesuirati počinioce.

„Što se tiče politike Vlade i odnosa u parlamentarnoj većini, mi isto tako smatramo krajnje neprimerenom pa i nedopustivom izjave našeg partnera u koaliciji, u parlamentarnoj većini koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti, da se savremena Hrvatska upoređuje s režimom NDH. Smatramo da to ne stoji i odlučno odbacujemo takve teze“, rekao je Plenković.

On je dodao da ne prihvata ni tezu da u Hrvatskoj vlada klima koja podstiče na netrpeljivost prema manjinama, a najmanje da je za to odgovorna njegova Vlada i politika.

„Sve što radimo u protekle tri godine išlo je za smanjivanjem polarizacije u društvu“, rekao je Plenković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar