U trendu

Plenković: Promenjena je slika sveta kakav smo poznavali

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković je na današnjoj sednici izneo stav i planove Vlade Hrvatske u vezi sa specijalnim vojnim aktivnostima Rusije u Ukrajini i rekao da njihova ambasadorka do daljnjeg ostaje u Kijevu, što je, kako je kazao, politička poruka Hrvatske.

Plenković je rekao da se ranije danas čuo sa predsednikom Zoranom Milanovićem i obavestio ga o stavovima vlade.

„Izrazio sam spremnost vlade i mene lično da se održi i sednica Veća za nacionalnu sigurnost. Što se mene tiče taj sastanak može biti već sutra“, rekao je Plenković i dodao:

„Ono što smo se nadali da se neće i ne može dogoditi u Evropi 21. veka, jutros se nažalost počelo događati. Rusija je počela svoju ničim izazvanu agresiju i invaziju na Ukrajinu čime je duboko pregazila suverenitet Ukrajine i međunarodno pravo“.

Plenković je rekao da je reč o najvećem vojnom pohodu na tlu Evrope još od Drugog svetskog rata i najozbiljniji udar na sigurnost cele Evrope.

„Ovim brutalnim i masovnim napadom Rusija je pogazila i Povelju Ujedinjenih naroda. Cela situacija je isključiva odgovornost Rusije koju pozivamo da odmah prestane s vojnom agresijom i povuče svoje snage iz Ukrajine”, rekao je Plenković, koji je ponovio punu solidarnost prema Ukrajini.

“Ukrajina je u decembru 1991. bila prva članica EU-a koja je priznala nezavisnost Hrvatske i svi jako dobro znamo koliko nam je to tada značilo. Sada kada je Ukrajina žrtva agresije na Hrvatskoj je da bude na pravoj strani, na strani mira, slobode, demokratije, solidarnosti i međunarodnog prava“, rekao je Plenković, preneli su hrvatski mediji.

On je rekao da bi Hrvatska pregazila sva svoja načela kada danas ne bi stala uz bok ukrajinskom narodu koji se, kako je kazao, pokazao kao veliki prijatelj hrvatskog naroda.

„U ovoj vanrednoj situaciji spremni smo humanitarno i tehnički da pomognemo Ukrajini, o čemu ćemo danas doneti odluku na vladi. Takođe spremni smo da prihvatimo moguće ukrajinske izbeglice ako za to bude potrebe. U tome Hrvatska nažalost ima velikog iskustva iz Domovinskog rata i rata u BiH”, rekao je Plenković, na sednici vlade.

On je izrazio nadu da, kako je kazao, „ovakav brutalan napad ne podržavaju mnogi u Rusiji jer ovo je napad na ukrajinski narod koji će izazvati mnoge nedužne žrtve za što nema opravdanja“.

Zaključio je da je „promenjena slika sveta kakav smo poznaali“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.