Plenković: Prve manje količine vakcine u Hrvatskoj 27. decembr

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković saopštio je da bi prve, manje količine vakcine protiv kovid-19 u Hrvatsku mogle da stignu tokom Evropskih dana vakcinisanja planiranih za 27, 28. i 29. decembar.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u četvrtak je putem Tvitera objavila da će vakcinisanje protiv kovida-19 širom Evropske unije početi 27, 28. i 29. decembra, a na pitanje znači li to da će prve doze u Hrvatsku doći i pre 4. januara, kako je ranije najavljeno, Plenković je odgovorio potvrdno, javlja Hina.

S obzirom na to da distribucija prvih doza vakcine zavisi od odobrenja Evropske agencije za lekove, rekao je da trenutno postoji intencija te agencije da pomakne prvobitni rok za odobrenje vakcine od 28. decembra na nekoliko dana ranije.

Plenković je podsetio da je Hrvatska, kroz sporazume koje je zaključila Evropska komisija u ime država članica, naručila 5,7 miliona vakcina od svih proizvođača, od čega oko milion doza Fajzerove vakcine koja bi prvo trebalo da dobije odobrenje u EU.

On je naglasio da se trenutno odvija diplomatska utakmica za vakcine, a da je njegova poruka predsednici Evropske komisije bila da vakcina nabavlja “bez ikakvih diskriminacija bilo koga i da bude upravo onakva dinamika distribucije kakva je izvorno dogovorena u količinama koje su zatražene”.

Ipak, proces vakcinisanja populacije trajaće minimalno šest meseci, što zbog dinamike proizvodnje vakcine, što zbog distribucije, napomenuo je hrvatski premijer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.