U trendu

Plenković reagovao na žalbe građana: Uvođenje evra nije razlog za povećanje cena

ZAGREB – Premijer Hrvatske Andrej Plenković reagovao je na žalbe građana da su pojedini trgovci iskoristili uvođenje evra kako bi digli cene, pa je za danas sazvao sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim službama.

Plenković je istakao da uvođenje evra nije razlog za povećanje cena roba i usluga.

Na zvaničnom sajtu vlade EVRO HR navodi se da prema načelu zaštite potrošača proizlazi da potrošač ne sme da bude u nepovoljnijem financijskom položaju nego što bi bio da evro nije uveden, prenosi Index.hr.

„Kao i u svim drugim situacijama, i u razdoblju dvojnog iskazivanja nužno je ispravno i tačno primeniti pravila preračunavanja i zaokruživanja, što znači da cena mora biti ispravno preračunata i navedena, tj. informativni obračun u valuti koja je bila ili koja će biti službena mora ispravno odražavati cenu koja se naplaćuje potrošaču i ne sme se zaokruživati ni naviše, ali ni naniže“, navodi se na sajtu.

Dodaje se da odnos izraženih cena u kunama i evrima mora odgovarati matematičkoj operaciji, odnosno pravilima konverzije i zaokruživanja primenom fiksnog kursa konverzije u punom brojčanom iznosu.

Takođe, na sajtu se navodi da to konkretno znači da od početka razdoblja obaveznog dvojnog iskazivanja do dana uvođenja evra u svrhu informisanja potrošača, cena koja se naplaćuje u kunama mora biti preračunata i istaknuta i u evrima, uz ispravnu primenu fiksnog kursa konverzije i pravila za preračunavanje i zaokruživanje.

„Ključno načelo uvođenja evra jest zaštita potrošača i potrošač ne sme biti u finansijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da evro nije uveden. Samo uvođenje evra nikako ne sme biti, niti je opravdan razlog za povećanje cena proizvoda“, zaključuje se na stranici EURO HR.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.