U trendu

Plenković: Rekao sam Vučiću da reši ovo pitanje jezika

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković je kratak bilateralni susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na marginama samita EU-Zapadni Balkan, na Brdu kod Kranja, hrvatskim novinarima predstavio kao da se srpskim predsednikom sastao da bi mu naložio da reši, kako je rekao, ovo pitanje koje se tiče udžbenika i hrvatskog jezika.

“Rekao sam mu da reši ovo pitanje koje se tiče udžbenika u kojima se praktično negira postojanje hrvatskog jezika, rekao je da će videti šta može učiniti. Druga tema je pitanje nestalih. Ta tema je jako važna, očekujemo podatke iz Beograda”, rekao je Plenković, preneo je hrvatski portal Index.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem razgovarao i i oko predstavljanja hrvatskog jezika u srpskim udžbenicima, oko čega se podigla velika prašina u javnosti, kao i da mu je objasnio da se radi o podeli jezika koju je ustanovila SANU.

Po toj podeli, slovenski jezici se dele na južnoslovenske, zapadnoslovenske i istočnoslovenske, rekao je Vučić i objasnio da u toj podeli nema hrvatskog jezika i da se ne radi ni o kakvoj uvredi.

„Naravno da ćemo pogledati i videti o čemu se radi i ako smo napravili grešku ispravćemo, jer bi to bio fer odnos prema Hrvatima građanima Srbije i našem susedima. Kao što se nadam, da će biti manje ulica Mili Budaku u Hrvatskoj, čoveku poznatom po izjavi da bi trećinu Srba trebalo proterati, trećinu pobiti,trećinu pustiti, jer je to evropska vrednost“, rekao je Vučić i dodao da je siguran da ti problemi mogu zajednički da se rešavju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.