U trendu

Plenkovic spreman da uz dogovor sa SLO ukine kazne ribarima

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u razgovoru sa potpredsednicom slovenačke vlade Tanjom Fajon u Zagrebu da je odmah spreman da prekine sa, kako je rekao, „glupom praksom“ kažnjavanja slovenačkih i hrvatskih ribara u Savudrijskoj uvali ako se sa slovenačkom stranom o tome postigne dogovor.

Plenković je ocenio da su Hrvatska i Slovenija dve prijateljske zemlje i da je „unapređenje tih odnosa posebno konzistentna politika njegove vlade“.

Naglasio je da je u tome poslednjih godina napravljen velik iskorak. „Da, imamo to pitanje nerešene granice, Slovenija ima sidro koje zove arbitraža, a Hrvatska ima sidro odluke Hrvatskog sabora da je ta arbitraža ništavna“, podsetio je hrvatski premijer.

Ali to ne znači, naglasio je, da „ne možemo raditi na pragmatičnim pitanjima“ i kao primer naveo rešenja koja će omogućiti da prestane međusobno kažnjavanje ribara koji pređu morsku granicu na koju svaka zemlja gleda drugačije.

„To je nepotreban, bezvezan i glup sistem“, rekao je Plenković i dodao:

„Jer niti naši ribari plaćaju slovenačke kazne niti slovenački plaćaju hrvatske“.

Od toga, kazao je, jedinu korist imaju advokati koji ribare zastupaju u prekršajnim postupcima. „I na kraju mi platimo našima, a oni svojima“.

„To je situacija koju sam spreman prekinuti sutra ako se dogovorimo da to prestane“, zaključio je Plenković, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.