U trendu

Plenković: Večera u cilju priprema samita EU-ZB u Zagrebu

BRISEL, 16. februara ( Tanjug) – Premijer Hrvatske Andrej Plenković kaže da će večera lidera EU i Zapdnog Balkana u najvećoj meri biti posvećena pripremama za Zagrebački samit Unije i regiona, zakazan za 6 i 7. maj.

„Nakon 20 godina od prvog samita u Zagrebu, mi smo ponovo, našom inicijativom, snažnio stavili na dnevni red najviših institucija EU pitanje jugoistoka Evrope, proširenja i podršku hrvatske susednim držvama na njihovom putu ka EU“, izjavio je Plenković.

Hrvatski premijer je dolazeći na radnu večeru u Briselu naglasio da je optimista da će ubrzo doći do pozitivne odluke o otvaranju pristupnih pregovora između EU i Severne Makoednije i Albanije.

On kaže da odluku o tome očekuje pre zagrebačkog samita.

„To će učiniti pozitivnijom celu atmoferu u Zagrebu”, poručio je Plenković.

Premijer Hrvatske je naveo da se pred zagrebački samit očekuje i evropski ”paket investicija i boljeg povezivanja” namenjen privrednom rastu zemalja Zapadnog Balkana.

Plenković kaže da se nada da će samiti EU i Zapadnog Balkna održavati ”bar svake dve godine” što bi, prema njegovim rečima, bio signal stalnog i predanog angažmana EU lidera prema zemljma Zapadnog Balkna i njihovom putu u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar