U trendu

Plenković: Zbog kašnjenja vakcina moramo da balansiramo

ZAGREB – Premijer Andrej Plenković izjavio je danas da se epidemiološka situacija u Hrvatskoj popravlja, ali da zbog kašnjenja u isporuci vakcina, vlada vodi računa da sve što radi bude i postupno i balansirano s ciljem zaštite zdravlja građana.

„Vlada nema luksuz da bude u cipelama epidemiologa ili preduzetnika. Drugi to mogu. Mi ne možemo jer moramo da vodimo računa o celini, funkcionisanju ekonomije i želji da sve bude sa što manje negativnih posledica“, rekao je Plenković na otvorenom delu sednice vlade.

Osvrnuvši se na jučerašnji masovni protest preduzetnika, Plenković je rekao da je u demokratiji normalno da postoje i protesti i izražavanje stavova suprotnih vladinim.

„Mi s tim nemamo problem, to je u demokratskoj kulturu. Ali moramo staviti na sto činjenice i argumente“, rekao je premijer.

Podsetio je da je pre par sedmica, kada su brojevi novoaraženih bili visoki, bio veliki pritisak javnosti sa zahtevom za zatvaranje.

A sad, dodao je, ti isti akteri žele apsolutno otvaranje svega.

„To tako ne ide. Ne zato što mi ne bi hteli da sve da otvorimo, već zato što to ne bi bilo dobro“, rekao je Plenković, uz poziv svima na strpljenje.

Istakao je da je straški cilj vlade da sa stabiizacijom epidemiološke situacije i imunizacijom omogući normalizaciju privrede i turističke sezone.

Ako, kazao je, trendovi budu povoljni, vlada će razmotriti popuštanje epidemioloških mera.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.