U trendu

Pljačka u INI oborila rejting HDZ, Plenkovića i vlade

ZAGREB – Pljačka veka u INI oborila je rejting vladajućeg HDZ i premijera Andreja Plenkovića, pokazalo je najnovije mesečno istraživanje RTL u saradnji s Promocijom plus.

Prema istraživanju provedenom između 1. i 3. septembra, posle hapšenja petorke zbog pljačke u INI među kojima su dvoje bili članovi vladajcuheg HDZ, ako bi danas bili izbora ova stranka bi i dalje bila relativno pobednik, ali sa čak tri postotna poena manjom podrškom (24,1 odsto) u odnosu na avgusta kada podrška iznosila 27,1 posto.

To je, navodi se, najveći međumesečni pad HDZ-a otkako ga je 2016. preuzeo Andrej Plenković.

Najuticajnija opoziciona SDP na aferi INA nije profitirala i ima podršku gotovo identičnu kao u avgustu 16,6 posto u odnsu na 16,1 posto prošlog meseca. Na trećem mestu je platforma Možemo sa podrškom od 10,6 posto, kao u avgustu.

Na vrhu liste sa najvećom podrškom je i dalje predsednik Zoran Milanović, koji u septembru ima 0.4 postotnih poena manje (16,4 u odnosu na avgust (16,8 posto).

Rejtin premijera Plenković je zbog afere u INI pao sa 16 odsto u avgustu, na 15 odsto u septembru.

Treći najpozitivniji hrvatski političar trenutno je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević sa podrškom od 4,8 posto, što je blagi rast u odnosu na avgust, kada je imaopodršku od 4,6 posto.

Listu negativnih tradicionalno predvode čelnici države. Negativna percepcija premijeru Plenkoviću porasla je za čak tri postotna poena (septembar 29,2 posto – avgust 26,7 posto), a predsedniku Zoranu Milanoviću negativna percepcija je smanjena za čak devet postotnih poena (sptembar 13,7 posto – avgust 22,5 posto). Čvrsto treće mesto najnegativnijih drži lider Srpskog narodnog vijeća i poslanik SDS S Milorad Pupovac sa 4,9 posto u septembru i 5,4 posto u avgustu.

Milanovićev Pantovačak je u istom istraživanju ocenjen čvrstom trojkom (2,77) u odnosu na avgust kada je ocena bila 2,74, dok je vlada premijera Plenkovića ocenjena najnižom ocenom do sada u mandatu 2,15 u odnosu na avgust kada je ocena bila 2,31. Sa dvojkom je ocenjen i rad sabora.

Istraživanje za RTL provela je agencija Promocija plus od 1.- 3. septembra na uzorku od 1300 ispitanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar