U trendu

“Pluca sveta” sada emituju vise CO2 nego sto apsorbuju

LONDON – Amazonska prašuma sada emituje više ugljen-dioksida (CO2) nego što je u stanju da apsorbuje, potvrdili su naučnici u najnovijoj studiji.
Prema toj studiji, emisija iznosi milijardu tona ugljen-dioksida godišnje, prenosi britanski list “Gardijan”.

Ogromna šuma ranije je bila “usisivač” za CO2 koji je pokretač klimatske krize, ali ona sada doprinosi intenziviranju te krize, naveli su istraživači.

Većinu emisije CO2 uzrokuju požari, a mnogi su namerno prokrčili šume na taj način, kako bi dobili zemlju za proizvodnju soje i drugih kultura.

Ali, čak i bez požara, visoke temperature i suše znače da je jugoistočna Amazonija postala izvor CO2, a ne “usisivač”.
Uzgoj drveća i biljaka odgovoran je za oko četvrtinu svih emisija fosilnih goriva od 1960. godine, u čemu je Amazonija imala glavnu ulogu kao najveća tropska šuma.

Gubitak moći Amazonije da apsorbuje CO2 je oštro upozorenje da je smanjenje emisija gasova iz fosilnih goriva hitnije nego ikad, poručuju naučnici.

U istraživanju su korišćeni mali avioni za merenje emisije CO2 sa visine od 4.500 metara iznad šume tokom poslednje decenije, pružajući uvid u to kako se čitava Amazonija menja.

Prethodne studije, koje su ukazivale da ova kišna šuma postaje izvor CO2, zasnivale su se na satelitskim podacima, što nije moglo dati konkretnije proračune.

Naučnike je posebno zabrinulo otkriće da deo Amazonije emituje CO2 čak i kada nema požara. Rekli su da je to najverovatnije rezultat kontinuiranog krčenja šuma.
Vlada brazilskog predsednika Bolsonara oštro je kritikovana zbog podsticanja veće seče šuma, dok je broj požara dostigao najviši nivo još od 2007. godine.

Drveće prašume zaslužno je i za količine kiša koje su ovom području neophodne, pa tako manji broj stabala, automatski dovodi do ozbiljnih suša.

“Prva vrlo loša vest je da sagorevanje šuma proizvodi oko tri puta više CO2 nego što šuma apsorbuje. Druga loša vest je da mesta na kojima je krčenje šuma dostiglo površinu od 30 odsto ili veću, pokazuju emisiju ugljenika 10 puta veću od one gde je krčenje šuma niže od 20 odsto. Potreban nam je globalni sporazum da spasimo Amazoniju“, rekla je Lućijana Gati, iz Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja u Brazilu, koja je vodila istraživanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar