U trendu

Pobeda aktivista, Pariz mora da postuje klimatske obaveze

PARIZ – Francuski sud je naložio državi da mora da poštuje svoje obaveze u pogledu klimatskih promena, saopštile su danas organizacije za zaštitu životne sredine koje su pokrenule ovaj slučaj.

„Pobedili smo. Država ne samo da mora nadoknaditi kašnjenja, već mora popraviti i bilo kakvu štetu“, napisala je direktorka Oksfama za Francusku Sesil Duflo na Tviteru, a prenosi agencija Rojters.

Okfsam je jedna od četiri organizacije koje su pokrenule slučaj protiv francuske vlade, zajedno sa Grinpisom i Fondacijom Nikola Ulo.

„Francuska država je osuđena. Promena njenih akcija u vezi sa klimom je u velikoj meri sankcionisana“, napisao je direktor Grinpisa za Francusku Žan-Fransoa DŽulijard na Tviteru.

U presudi Pariskog upravnog suda se francuskoj vladi nalaže da preduzme sve neophodne mere da popravi ekološku štetu i spreči pogoršanje situacije najkasnije do kraja 2022. godine.

Francuska je jedna od nekoliko zemalja u kojima aktivisti za zaštitu životne sredine koriste pravosudni sistem kako bi primorali svoje vlade da preduzmu brže mere protiv globalnog zagrevanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.