U trendu

Pobeda levice na izborima u Danskoj

KOPENHAGEN – Socijaldemokrate predvođene aktuelnom danskom premijerkom Mete Frederiksen osvojili su najviše glasova na parlamentarnim izborima održanim u toj zemlji.

Frederiksen je tako dobila mandat za formiranje nove vladu, uprkos kritikama zbog centralizacije vlasti i kontrovezne politike koju je vodila tokom pandemije koronavirusa, prenosi Rojters.

„Hvala svim Dancima koji su nam ukazali poverenje svojim glasovima, to je ogromna čast. Iako su mnogi sumnjali u nas“, rekla je noćas Frederiksen.

U izuzetno neizvesnoj post izbornoj nočhi ponovna pobeda levičarskog bloka, predvođenog Socijaldemokratama, nije bila sigurna do ranih jutarnjih cašova.

U novom sazivu parlamenta Socijaldemokrate će biti najbrojnije jer su prema preliminarnim rezultatima osvojili 27,5 odsto glasova.

Levo orijentisani blok partija imaće 87 poslanika u parlamentu koji broji 179 mesta, što bi im uz očekivanu podršku poslanika sa Farskih ostrva i Grenlanda, koji često biraju levičarske kandidate, dalo većinu u skupštini.

Vlada levice dolazi na iznenađenje mnogih, uprkos predviđanjima analitičara, koji su ranije najavljivali da ni levo ni desno orijentisane partije neće moći da samostalno formiraju vladu.

Frederiksen je uoči izbora, sedam meseci pre kraja svog četvorogodišnjeg mandata, rekla da želi široku vladu sa strankama sa obe strane političkog spektra.

Socijalno liberalna stranka levog centra kritikovala je njenu vladu zbog donošenja odluke 2020. godine da se ubije celokupna populacija kuna u Danskoj, na vrhuncu pandemije korona virusa, donete kako bi se sprečilo eventualno širenje mutacije virusa kovida-19.

Eliminacija kuna je dovela do ostavke jednog ministra, a Frederiksenova je bila suočena sa ultimatumom – održavanje novih izbori ili glasanje o poverenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar